Romanii consuma putin internet mobil

0
288

Mobime.ro, singurul portal care pune la dispozitia utilizatorilor ofertele complete de telefoane, abonamente si servicii ale celor trei operatori de telefonie mobila, a realizat un studiu in perioada 1 martie -15 mai cu privire la comportamentul de consum de internet mobil. Astfel, din cei peste 1350 de utilizatori ai site-ului mobime.ro care au completat campul care inregistreaza navigarea pe internet, peste 46% au completat ca navigheaza pana in 125 de MB/luna. Restul de 54% se impart in persoane care navigheaza pana in 500 de mb/luna (28%) sau care navigheaza  1000 de mb si peste (26%).
De altfel, concluzia ca romanii navigheaza putin pe mobil este confirmata si de studiul recent al Gallup, care afirma ca accesul la Internet prin intermediul conexiunilor mobile este realizata preponderent de pe laptop (42%) si desktop PC (31%), telefonul mobil fiind folosit doar in 25% dintre cazuri.

Acelasi studiu releva ca 31% dintre cei care folosesc internet mobil  obisnuiesc sa plateasca o conexiune cu abonament lunar si trafic limitat cu plata traficului suplimentar, iar 20% dintre ei au abonament cu trafic initial limitat si cu scaderea vitezei maxime de transfer pentru traficul suplimentar.
Site-urile cel mai des accesate de pe mobil sunt cele de stiri, orele de maxim acces fiind intre 8 si 9 dimineata, cand desktop-urile genereaza un trafic foarte mic conform unui studiu trafic.ro.
“Faptul ca romanii prefera smartphoneurile nu inseamna ca le si folosesc la capacitatea maxima. In multe cazuri telefoanele performante sunt achizitionate pentru capitalul de imagine pe care il aduc, nu pentru utilitate”, a declarat Anca Negoescu, Director Executiv Mobime.ro.
Pentru cei care totusi folosesc internetul mobil, mobime.ro prezinta in continuare cele mai avantajoase oferte ale momentului.
Atat cei de la Vodafone, Orange cat si cei de la Cosmote vin doua categorii de servicii: cele pe baza de abonament si cele pe baza de cartela, ambele variante adaugand costurile legate de achizitia unui modem. Avantajul cartelei este ca nu trebuie sa semnezi un contract, nu vei plati abonament lunar si navighezi pe internet reincarcand cartela Internet cand vrei si cu ce suma vrei.
Vodafone, singura retea 3G pe frecventele 900 si 2100 Mhz din Romania, vine cu o varianta de abonament la un pret de 9 euro cu Internet Nelimitat Standard si acces national la internet cu viteze de conectare de pana la 21,6 Mbps la o utilizare rezonabila de 1 GB. Dezavantajul in cazul accesta este ca trebuie sa mai platiti inca 24 de euro pentru modem.
Daca alegeti in schimb abonamentul de 12 euro ”Internet Nelimitat Plus” cu access naţional la Internet cu viteze de conectare de pana la 21,6 Mbps la o utilizare rezonabila de 2GB, modemul este gratuit.
Cei de la Orange au creat abonamentul Colibri cu mai multe variante, in functie de optiunile care ti se potrivesc cel mai bine. Cea mai ieftina varianta a acestui abonament este Colibri 7 cu 0.5GB trafic inclus, viteza de navigare pana la 21,4 Mbps. Pentru trafic suplimentar platesti 1,5 euro/100 MB cu TVA inclus.
Cosmote are o oferta pentru cartela internet cu un modem la un pret de 179 lei cu 10 euro credit inclus, la care adaugam tariful pentru trafic de 0,02 euro/MB sau alegerea unei extraoptiuni cu valoare cuprinsa intre 2 si 10 euro.
Varianta cea mai ieftina la abonament este pachetul ”Connect Now” de 8,31 euro la conectare pe 2 ani si modem gratuit. In aceasta valoare includem un trafic de 3GB/luna la o viteza de pana la 7.2 Mbps. La depasirea traficului recomandat, viteza se va reduce la 128 kbps care va reveni la valorile initiale imediat dupa ce incepe perioada urmatoare de facturare.
Pe langa cei trei operatori de telefonie mobila, am gasit si o alternativa mult mai ieftina oferita de RCS & RDS, respectiv Digi Net Mobil 2, care pentru 15 lei pe luna (TVA inclus) va ofera internet mobil cu viteze de pana la 7.2 Mbps, un modem URB in custodie, traffic nelimitat si un serviciu care poate fi achizitionat fara o asociere cu alte servicii Digi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *