Poveștile Deltelor din Europa by Doru Panaitescu

0
112

Inspirat de Delta Dunării, a treia oază de biodiversitate din lume după numărul mare de specii de animale și plante care trăiesc acolo, un blogger român, Doru Panaitescu, a pornit într-o expediție inedită, cu un dublu rol educativ: pe de-o parte prezintă locuitorilor din alte țări frumusețile Deltei Dunării prin intermediul unei mini-expoziții fotografice destinate localnicilor și, pe de altă parte prezintă publicului român prin intermediul blogului, poveștile celorlalte delte din Europa, cu detalii nu doar despre speciile de animale și plante din fiecare deltă, ci și cu descrieri ale tradițiilor și obiceiurilor locale din fiecare țară străbătută de cei patru în cadrul proiectului “Deltele Europei”.

delta

Poveștile celor noua delte din Europa sunt uimitoare, fie că sunt descoperite prin intermediul speciilor unice de plante și animale de acolo sau prin ochii localnicilor care trăiesc în comunitățile din jurul deltelor. După ce în primăvară am spus poveștile Deltelor Ropotamo din Bulgaria și Nestos din Grecia, în primul traseul al expediției, cel de est, a venit momentul să pornim în cea de doua excursie – cea din sudul Europei. Vom descoperi  delta râului Lumi Drim din Albania, una dintre cele două delte formate la Marea Adriatică, iar pe drum ne vom opri în Macedonia, pe malurile lacurilor Ohrid și mai ales Prespa, unde vom observa și fotografia cea mai mare colonie de pelicani creți din Europa, numiți și dalmațieni”, explică Doru Panaitescu, inițiatorul proiectului “Deltele Europei”.  

Vor porni mâine la drum către Albania și vor scrie poveștile Deltelor în zilele următoare Doru Panaitescu (http://www.dorupanaitescu.ro) și Mircea Panaitescu (http://www.zerocalorii.ro), alături de fotograful de natură Eros Nicolau (http://www.erosnicolau.com) și bloggerul de aventură Dragos Nedelcu (http://www.areyouready.ro).

Partenerii expedițiilor #delteleeuropei sunt Romtelecom, Doppel Herz și Paralela45.

Despre Doru Panaitescu și pasiunea sa pentru Delta Dunării

Doru Panaitescu are o legătură strânsă cu Delta Dunării: născut în Brăila, pe malul fluviului, a fost dintotdeauna pasionat de speciile de păsări din zonă, iar după o lungă perioadă de activitate în domeniul marketingului, s-a dedicat pasiunii lui de a explora habitatele naturale și a fotografia specii variate de păsări și animale. Astfel, a inițiat pe cont propriu o serie de proiecte menite să promoveze biodiversitatea și frumusețile de neegalat din Delta Dunării. În luna aprilie, în cadrul unui eveniment organizat de Societatea Ornitologică Română, a lansat un ghid pentru urmărirea și recunoașterea speciilor de păsări din Delta Dunării, intitulat „Păsări din Lunca și Delta Dunării”. Printre cititorii care se vor bucura de cartea lui Doru se număra și olimpicii români la biologie de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *