5 -7 februarie: Testul Purității revine în acest weekend la Băneasa Shopping City

În fiecare primăvară, nitraţii, sub forma îngrăşămintelor folosite în agricultură, sunt dizolvaţi în apele ploilor şi zăpezilor ce se topesc și ajung în sursele de apă, iar de aici, în paharele tuturor. În Romania, poluarea cu nutrienți a apelor potabile este o reală problemă, mai serioasă decât în alte state europene care au luat măsuri de mai mulți ani.

Nitrații sunt substanțe chimice care apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale. O parte din nitrați sunt absorbiți de rădăcinile plantelor și au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compusi cu azot.

Surplusul rămas contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.

Citeste şi “Ce masuri se pot lua pentru a avea apa mai buna de baut”

Cei mai vulnerabili în faţa nitraţilor sunt sugarii, deoarece flora lor microbateriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta cu aceştia. Astfel, nitraţii ingeraţi se vor trans-forma în nitriţi – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infecţioasă, urticarii şi iritaţii – până la methemoglobinemie – o afecţiune cunoscută şi drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-născutului”). De aceea este important ca hrana sugarilor să fie preparată cu o apă cu un conţinut cât mai scăzut de nitraţi.

De cele mai multe ori, compoziția apelor pe care le bem noi sau le oferim copiilor nostri ne este necunoscută. Din pacate, poluarea apelor e o problemă cu care ne confruntam în toată țara, fie ca e vorba de apă de suprafață sau de adâncime, dar nici din sursele care ar trebui să fie sigure cum e apa de robinet sau chiar necunoașterea tuturor componentelor din apa îmbuteliată.

Mai multe pe Casoteca.ro

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *