Peste 50 de instituții de învățământ internaționale vor veni la București, Constanța și Iași la World Education Fair

0
239
studii in strainatate
studii in strainatate
Studiile în străinătate revin pe agenda educațională a tinerilor. Peste 50 de instituții de învățământ internaționale vor veni la București, Constanța și Iași la World Education Fair.

 

 

IntegralEdu: “Am înregistrat o creștere de până la 20% a aplicațiilor față de anul trecut. Țările europene se află în topul destinațiilor de studiu”. Crește interesul pentru studiile postuniversitare. În 2022 se reiau taberele educaționale și programele de vară pentru tineri.

Odată cu diminuarea efectelor pandemiei, din ce în ce mai multe instituții internaționale de învățământ își exprimă interesul pentru atragerea tinerilor români. Astfel, peste 50 instituții vor fi prezente la București pe 5 martie, la Iași (4 martie) și Constanța (6 martie)  la World Education Fair, cel mai complex târg educațional organizat în această primăvară . “Interesul a crescut atât din partea universităților, dar și a tinerilor care vor să meargă să studieze în străinătate. Astfel, în calitate de consultanți educaționali am înregistrat o creștere de aproape 20% a cererilor de aplicații față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca urmare a BREXIT-ULUI observăm o tendință de orientare a interesului către țări europene ca Olanda, Italia,  Danemarca, dar și către SUA. Marea Britanie se menține totuși pe locul al doilea ca destinație. De asemenea, tot ca tendință generală, observăm o creștere a interesului pe zona programelor de master, pentru că în ultimii ani au fost foarte mulți tineri care nu și-au constituit bugete suficiente pentru studiile de licență, dar care și-au dorit tot timpul să studieze în afară”, precizează Ana Maria Papp, Business Development Manager IntegralEdu.

În topul destinațiilor de studiu pentru care aplică tinerii români, Olanda se află pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania și Spania. “Față de anii anteriori, familile celor care vor să studieze în străinătate se mobilizează în prezent mult mai repede în pregătirea dosarelor sau în documentarea pentru obținerea de burse. De aceeea, la momentul actual prezența la un târg educațional cum este WEF este foarte importantă pentru că tinerii și familiile își pot lua informațiile direct de la sursă, fără a mai căuta, zile întregi, pe internet informații pe care oricum nu le găsesc actualizate sau complete”, mai explică Ana Maria Papp.

Din punct de vedere al domeniilor alese, lucrurile nu sunt schimbate față de anii anteriori. Astfel, pe prima poziție în topul preferințelor se situează Computer Science & Engineering. Pe locul doi se află studiile europene, urmate de Business și Creative Media and Game Technologies.  Pe locul cinci în clasamentul preferințelor se regăsește domeniul Aerospace Engineering, înlocuind domeniul Drept, care se găsea anul trecut pe aceeași poziție.

Care sunt cele mai potrivite țări unde se poate studia cu bugete reduse

Din datele IntegralEdu reiese o creștere de 50% a aplicațiilor pentru studii de licență în SUA. “Majoritatea aplicanților, merg în paralel cu formularele pentru obținerea unei burse care poate acoperi până la 100% din taxa de școlarizare,  în funcție de dosarul candidatului și situația  financiară a familiei”, adaugă Ana Maria Papp.

Consultanții IntegralEdu au realizat pe baza informațiilor interne un top al țărilor alese de studenți, care oferă programe în limba engleză și unde se poate studia cu cele mai reduse bugete:

  1. Germania: până la 380 eur/semestru. Costuri de trai lunare: 1000 EUR
  2. Italia: de la 1000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 EUR
  3. Belgia: 1000 eur/an. Costuri de trai lunare: 800-1000 EUR
  4. Olanda: 2000 eur/an. Costuri de trai lunare: 800-1000 EUR
  5. Irlanda: 3000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 EUR

“Pe lângă aceste destinații pot fi accesate, la costuri acoperite de burse, și universități din Marea Britanie sau SUA, însă schemele sunt diferite de la instituție la instituție. Și din acest motiv este importantă participarea la WEF, unde cei interesați pot discuta direct cu reprezentanții universităților despre toate aceste aspecte și oportunitățile de finanțare a studiilor”, mai precizează Ana Maria Papp.

VEZI ȘI ACADEMIA DE POLIȚIE DESFIINȚEAZĂ STUDIILE DOCTORALE ȘI FACULTATEA DE ARHIVISTICĂ

Spre exemplu, în funcție de rezultatele la Bacalaureat pot fi obțite burse academice în Marea Britanie de până la 4000 de lire sterline reducere din taxa de școlarizare, iar pentru SUA între 30% și 50% reducere din taxa de școlarizare. Universitățile din SUA sunt generoase în acoperirea taxelor prin oferirea de burse sportive, reducerea din taxă putând ajunge și până la 100% dacă persoana în cauză deține performanțe considerabile în sport. Olanda este o țară cu potențial din acest punct de vedere, având în vedere opțiunile de ajutor financiar pe care le pune la dispoziție, acoperind în totalitate taxa de școlarizare de 2209 eur/an, dar și cheltuielile de trai sub forma de imprumuturi si grant-uri oferite de către statul olandez.

Aplicațiile pentru studiile liceale au crescut cu 20% în ultimii doi ani

În contextul sanitar actual, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale și liceale în străinătate a crescut cu 20% în ultimii doi ani. În topul preferințelor se situează Marea Britanie, urmată de alte destinații europene precum Elveția, Germania și Spania.

“Interesul pentru studii liceale în SUA și Canada este de asemenea în creștere. La ediția actuală a WEF vor fi reprezentate peste 20 de instituții de învățământ secundar și organizatori de tabere educaționale din Marea Britanie, Elveția, Germania și SUA. Cele mai multe familii din România care își trimit copiii la studii liceale în străinătate aleg Marea Britanie ca destinație în special datorită rigorii academice dar și facilităților oferite de școli. Însă argumentul principal este legat de oportunitățile academice pe care le au tinerii după absolvirea unui liceu în străinătate”, explică Raluca Niculae, Manager Departament Studii Liceale IntegralEdu.

Cât costă studiile la un liceu în străinătate și cum se obțin bursele?

Taxele anuale de studiu pentru un liceu sau o școală internațională de tip boarding (internat), unde sunt incluse masa, cazarea, taxele de studiu și activitățile extracurriculare pornesc de la 15.000 lire sterline pentru un colegiu Sixth Form și pot ajunge la 50.000 lire sterline pentru o instituție de top din Marea Britanie. În schimb, costul mediu anual al unui liceu internațional din Germania, Austria și Spania este de 35.000 EUR, incluzând taxele de școlarizare, cazare și mese.

“Din ce în ce mai multe școli independente oferă burse candidaților cu aptitudini speciale. Acestea se traduc prin reducerea parțială a costurilor anuale, iar procentele diferă de la un caz la altul, în funcție de bugetul anual alocat de fiecare instituție în parte și de rezultatele candidatului, la testele de admitere.  Bursele pot fi academice, sportive, muzicale sau artistice și se acordă elevilor care dau dovadă de performanțe deosebite într-una dintre aceste arii.  Pentru Marea Britanie, de exemplu, deși taxele de școlarizare pot părea mari, trebuie luat în considerare tot pachetul oferit de școli, dar mai ales nivelul burselor academice, sportive sau artistice, care pot uneori acoperi până la 50% din taxele de scolarizare.  În cadrul WEF, vizitatorii vor discuta direct cu reprezentanții liceelor internaționale pentru a afla care sunt opțiunile educaționale, bursele oferite și cerințele de admitere”, concluzionează Raluca Niculae.

Taberele educaționale și programele de vară pentru tineri revin în forță. Top exclusivist: tabără de Yachting în Corsica

Anii de pandemie au afectat activitatea organizatorilor de tabere educaționale și de programe de vară. Însă, odată cu diminuarea efectelor pandemiei crește interesul tinerilor pentru a participa la astfel de programe. Nevoia de socializare și faptul că în ultimii doi ani aceștia au stat mai mult în case își spune cuvântul, iar la ediția actuală a WEF, familiile pot alege din zecile de programe de tabere pentru copiii lor.  Cei interesați pot discuta direct cu organizatorii și obține informații despre programe pe care nu le găsesc pe internet. Spre exemplu, unul dintre cele mai exclusivite programe de acest tip este o tabără de yachting organizată în Corsica, pe parcursul a două săptămâni.

Pentru înscrieri în cadrul WEF, familiile pot beneficia de reduceri de până la 10% la anumite Edutabere din portofoliul IntegralEdu.

Printre destinațiile preferate pentru Edutabere se numară Marea Britanie, Elveția, Germania, Spania și SUA. O tabără educațională în Grecia sau Cipru îmbină foarte bine studiul cu activitățile recreative de vară.

Majoritatea Edutaberelor au dezvoltată foarte bine această componentă educațională: un minim de 15-20 ore de studiu pentru o limbă străină, la care se adaugă activitățile recreative (sport, muzică, artă, divertisment etc). “În funcție de vârsta și obiectivele copilului, se aleg destinația și limba de studiu, numărul de de ore  de pregătire. Se pot alege tabere academice sau vocaționale ce pregătesc copilul pentru admitere la liceu sau universitate. În acest caz, se renunță la orele de limbă străină ce pot fi înlocuite de cursuri de matematică, chimie, biologie, economie etc sau de ore de pregătire în vederea susținerii procedurilor de admitere. În funcție de abilități și domeniile de interes, părinții vor căuta împreună cu consultantul educațional cel mai potrivit program pentru copil. Câteva domenii foarte accesate sunt cele de programare, robotică, leadership, debate, inginerie, medicină, teatru, performing arts. Desigur, fiecare tabără include și componenta de divertisment care constă în excursii și alte activiăți recreative”, explică Raluca Niculae.

World Education Fair are loc pe  4 martie la Iași, la hotel International (ora 11.00), 5 martie la București, la hotel Athenee Palace Hilton (ora 10.00) și pe 6 martie la Constanța, la hotel Continental Forum (ora 11.00). Accesul se face gratuit pe bază de înregistrare prealabilă pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *