În această ediție ne concentrăm pe unul dintre cele mai poftite și căutate preparate din meniurile restaurantelor de la noi și anume burgerul. Iar pentru a afla mai multe ponturi despre acest subiect am stat de vorbă cu un expert în domeniu, Dragoș Gurăroșie, antreprenor și organizator al BurgerFest și al altor festivaluri culinare.
Având în vedere că prima ediție a BurgerFest a fost în 2015, am vrut să aflăm dacă între timp mai este burgerul la modă sau lumea s-a reorientat spre alte preparate din categoria „foodporn”.
„Nu știu când și dacă o să-i treacă vremea, dar știu sigur că românilor le place să mănânce burgeri. În ultimii ani, inclusiv în cei doi ani pandemici, s-au deschis multe restaurante sau bistrouri care au burgerul în meniu. Multe dintre aceste restaurante nu și-au propus neapărat să aibă un meniu de burgeri, dar cererea i-a convins și au ajuns să facă și evenimente speciale dedicate acestui produs”, mă lămurește Dragoș Gurăroșie.
Vezi si: https://informateca.ro/ce-stim-despre-procesul-caragiale-caion-cum-s-a-implicat-poetul-macedonski/
În ceea ce privește festivalul dedicat acestui preparat, a cărui primă ediție a avut loc în urmă cu șapte ani, Dragoș îmi spune că succesul atât de mare al acestui eveniment culinar este pentru că burgerul stârnește pasiuni și pasiune pentru gătit.
„Am văzut bucurie pe chipurile celor care tocmai ce-au gustat un burger, si da, am noțiunea termenilor. Am văzut dispute între oameni pe subiecte legate de cât de juicy a fost un burger sau nu, care-l are mai bun, dacă e mai bun cu roșie fresh sau cu ketchup, dar am văzut și oameni care n-aveau o pasiune pentru gătit și care plecând de la „bă, dar nu știu eu să fac un burger?” au ajuns să-și facă un business din gătitul de burgeri. Poate doar sarmalele sau salata de boeuf să mai stârnească astfel de reacții.”
Cum arată burgerul ideal:
În viziunea lui Dragoș, burgerul ideal arată așa: „Trebuie să aibă o chiflă bună, un pic dulce și obligatoriu un pic prăjită în unt, o chiftea făcută din carne de vită care să rămână zemoasă până la ultima înghițitură și de un sos echilibrat din punct de vedere al gustului, care să nu acopere gustul cărnii. Cam asta e baza. Restul sunt elemente de décor. Gustul stă în calitatea ingredientelor și, în cazul burgerilor, în echilibrul dintre acestea în contact cu papilele gustative.”
În cazul în care te întrebi cum se jurizează un burger la BurgerFest, cum se punctează și depunctează, Dragoș zice că acesta este un proces complex, ce se întinde pe două zile.
„În prima zi avem etapa „mystery shopper”, etapa în care cineva total necunoscut restaurantelor participante se duce și comandă burgerii pentru jurizare. Restaurantele nu știu că acei burgeri urmează să fie jurizați, la fel cum nici membrii juriului nu știu de unde sunt burgerii pe care-i vor juriza. Tot procesul durează aproximativ patru ore. A doua zi avem etapa să-i zicem „la vedere”, în care juriul e pe scenă, iar restaurantele au la dispoziție 40-45 minute pentru a prepara burgerii pentru jurizare.
În continuare, juriul nu știe de la ce restaurante sunt burgerii pe care-i jurizează, aceștia fiind aduși la masa juraților de către cineva din staff-ul festivalului. În ambele zile se notează gustul, tehnica de preparare și aspectul. Fiecare dintre acești parametrii are un procentaj în nota finală, nota care este o medie aritmetica a notelor juraților.
Dacă se întâmplă ca doi burgeri să aibă aceeași notă, departajarea se va face în funcție de notele de la gust, tehnică de preparare sau aspect. Dacă tot nu se reușește o departajare, atunci se vor prepara alți burgeri și se va relua jurizarea. Înainte de a se înscrie la BurgerFest restaurantele trebuie să-și definitiveze meniul de la festival și să aleagă care va fi burgerul care va participa la concurs. Burgerul respectiv trebuie să fie în permanență la vânzare în timpul festivalului și măcar trei luni după ce festivalul se termină (în cazul câștigătorilor, evident).”
Un top din ultimii ani al restaurantelor cu cei mai buni Burgeri:
2019
- Locul 1 – Circus Pub
- Locul 2 – emte
- Locul 3 – Uncle John
2018
- Locul 1 – Food Stuff
- Locul 2 – Circus Pub
- Locul 3 – Hashtag Pub
2017
- Locul 1 – Vic Container
- Locul 2 – Circus Pub
- Locul 3 – TheMix
2016
- Locul 1 – Circus Pub
- Locul 2 – Hard Rock Cafe Bucharest
- Locul 3 – Bistro de l’Arte
2015
- Locul 1 – Bistro de l’Arte
- Locul 2 – SkyBar Dorobanti
- Locul 3 – MODELiER