Au apărut rapoarte contradictorii de la ucraineni și de la ruși în legătură cu incidentul în care a fost implicată nava de război a Rusiei, „Moscova”, din Marea Neagră. Autoritățile ucrainene au anunțat că au lovit-o cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată după un incendiu la bord care a provocat explozia muniției. Este a 50-a zi de război, iar Rusia pregătește o „ofensivă la scară largă” în est în zilele următoare. Oficialii ucraineni au avertizat că regiunea Donbas va deveni noul teatru de război. Rusia a amenințat că va lovi centrul de comandă de la Kiev. La rândul său, Joe Biden a anunțat transfer de artilerie, blindate şi elicoptere către Ucraina, fiind vorba despre un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari.
Vezi și: Ucrainenii spun că au lovit nava amiral a Rusiei de la Marea Neagă a Rusiei. Crucișătorul Moskva este grav avariat și echipajul este evacuat, spun rușii
Viața de lux a „copiilor Kremlinului” în Occidentul pe care părinții lor îl critică. Nici familia lui Putin nu face excepție.
ACTUALIZARE 09.27 Avioane private, apartamente pariziene elegante, vacanțe la schi în Austria și educație la universități de elită din Londra și New York. Este viața „copiilor Kremlinului”, ai căror părinți, apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, critică țările occidentale, relatează CNN.
„Copiii Kremlinului” trăiesc chiar în țările pe care părinții lor le critică. „Este, evident, o ipocrizie extremă”, spune Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California.
„S-ar putea însă ca lor să nu li se pară așa. Ei cred că există competiție între SUA și Rusia, dar că acest lucru nu ar trebui să afecteze educația copiilor lor sau locul în care își cumpără o vilă”, adaugă el.
Putin i-a criticat pe rușii care se aliniază „mental” cu Occidentul, acuzându-i că se comportă ca și cum ar face parte dintr-o „rasă superioară” și că au un singur obiectiv: „distrugerea Rusiei”.
„Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de mizerii și trădători și să-i scuipe pur și simplu”, a spus Putin.
Dar printre apropiații lui Putin care și-au educat copiii în Occident este chiar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Din acest rol de principală portavoce a lui Putin, Peskov face aproape zilnic declarații pline de venin împotriva Occidentului.
Politico: Războiul din Ucraina redeschide centralele pe cărbune, inclusiv în România. Tanczos Barna: Europa e într-o criză energetică
ACTUALIZARE 09.20 S-a găsit primul câștigător al războiului sângeros declanșat de Putin în Ucraina: cărbunele, scrie Politico. Uniunea Europeană se străduiește să își diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cea mai simplă soluție la îndemâna statelor europene, inclusiv a României, este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune.
Zelenski: Refuzul preşedintelui Macron de a denunţa un genocid în Ucraina este foarte dureros
ACTUALIZARE 09.15 Volodimir Zelenski a catalogat refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa un genocid în Ucraina de către armata rusă drept „foarte dureros”. Macron a avertizat asupra unei „escaladări a cuvintelor”, întrebat fiind de declarația făcută de omologul său american, Joe Biden, care l-a acuzat pentru prima dată pe Vladimir Putin de genocid.
„Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi”, a spus preşedintele Zelenski la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev.
„Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp”, a adăugat Zelenski, miercuri, în conferința de presă.
Miercuri, preşedintele francez a ales să nu folosească termenul „genocid” folosit de omologul său american Joe Biden pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru acţiunile armatei ruse în Ucraina.
Sean Penn vrea să se întoarcă în Ucraina și să lupte contra rușilor
ACTUALIZARE 08.30 Celebrul actor Sean Penn ar vrea să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei împotriva trupelor ruseşti. Starul american a adăugat că nu ar fi părăsit Ucraina dacă ar fi avut o armă în mână.
Sean Penn este cunoscut pentru implicarea sa în criza din Ucraina. Acesta a mers la Kiev, la începutul lunii februarie, pentru a filma un documentar despre invazia rusă, dar a fost nevoit să părăsească Ucraina pe jos, după ce situația s-a agravat. În plus, actorul sprijină refugiații ucraineni din Polonia prin calitatea sa de co-fondator al organizație neguvernamentale CORE pentru asistență în caz de criză.
Penn a avut un moment controversat și înainte de gala Premiilor Oscar, când a ameninţat că-şi distruge trofeele, dacă lui Volodimir Zelenski nu i se va permite să vorbească în cadrul evenimentului.
Rusia interzice pe teritoriul său 398 de membri ai Congresului SUA
ACTUALIZARE 08.20 Rusia a anunţat că 398 de membri ai Congresului Statelor Unite vor avea interdicţia de a intra pe teritoriul său.
„Ca reacţie la un nou val de sancţiuni anti-ruseşti adoptate pe 24 martie de administraţia Biden împotriva a 328 de deputaţi ai Dumei (…) sunt adoptate măsuri punitive împotriva a 398 de membri ai Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite, a transmis diplomaţia rusă într-un comunicat. În comunicatul de presă sunt publicate numele congresmenilor americani interzişi acum în Rusia „în mod permanent”.
Într-un alt comunicat, ministerul rus de externe informează despre adoptarea, tot ca măsură de represalii, a aceleiaşi interdicţii în cazul a 87 de senatori canadieni ale căror nume sunt, de asemenea, publicate.
Totodată, ministerul rus de externe a anunţat expulzarea unui diplomat din cadrul ambasadei Cehiei la Moscova, care trebuie să părăsească Rusia până sâmbătă, ca răspuns la o acţiune similară a autorităţilor de la Praga din luna martie.
Drona militară prăbușită la Zagreb purta o bombă
ACTUALIZARE 08.00. Drona militară de mari dimensiuni care s-a prăbușit acum o lună în capitala Croației, venind probabil din zona de război din Ucraina, avea la bord o bombă improvizată. Era umplută cu un tip necunoscut de explozibil – spun anchetatorii.
Aeronava fără pilot a trecut prin România și Ungaria înainte de a exploda lângă un cămin studențesc din Zagreb. Zeci de mașini au fost avariate, dar nu au fost victime.
Anchetatorii au găsit urme de explozibili, fragmente de bombă aeriană, precum și alte urme care indică faptul că nu era o dronă de cercetare. Anchetatorii au stabilit că este vorba despre un aparat sovietic fabricat în anii 70.
Nu se știe însă, cine a lansat-o. Acest tip de dronă este folosit în prezent de forțele ucrainene, dar și armata rusă ar fi putut lansa aeronava.
Spitalul din Mariupol, distrus complet
ACTUALIZARE 07.30. Au apărut imagini noi din Mariupol, portul la Marea Azov, care a fost bombardat fără oprire din prima zi de război.
În înregistrarea apărută pe rețelele de socializare se vede cum spitalul din oraș a fost distrus complet.
Rapoarte contradictorii privind incidentul în care a fost implicat crucișătorul „Moscova”
ACTUALIZARE 07.00. Ucraina a anunțat miercuri seară că a lovit cu rachete și avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”, scrie The Guardian, citându-l pe guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”. La rândul ei, Rusia a admis că nava a fost serios avariată de o explozie, dar a pus-o pe seama unui incendiu la bordul crucișătorului, care a trebuit evacuat complet.
Sursă Digi24