Există un decalaj semnificativ între intențiile pe care Moscova le are în Ucraina și capacitatea forțelor sale de a le pune în practică, iar într-o asemenea situație, la Kremlin crește riscul de decizie ad-hoc, avertizează adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi24.
Vezi și:A 83-a zi de război. Peste 260 de soldați ucraineni, evacuați de la Azovstal. Zelenski: „Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”
Ucraina poate câștiga acest război, dar nu trebuie subestimată, totuși, capacitatea militară a Rusiei. Evaluarea NATO este că acest conflict riscă să se prelungească, deși asta ar fi în dezavantajul lui Putin. El va urmări să taie Ucrainei accesul la Marea Neagră.
Tocmai de aceea, Alianța își întărește flancul estic și va oferi României la summitul de la Madrid din această vară „garanții de securitate de cea mai înaltă securitate”. Pe de altă parte, Alianța este nerăbdătoare să primească doi noi membri – Finlanda și Suedia. „Veto”-ul Turciei poate fi surmontat prin dialog, crede oficialul NATO.
Rusia a amenințat că va riposta la o nouă extindere a NATO la granițele sale, însă în acest moment Alianța Nord-Atlantică nu percepe ca fiind vorba despre o lovitură nucleară, există un „element de raționalitate și responsabilitate” în această privință, în ciuda retoricii agresive a Moscovei, a arătat Mircea Geoană în interviul pentru Digi24.
Ucraina poate câștiga acest război
Mircea Geoană: Am avut pentru două zile întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO la Berlin. Ne-am concentrat asupra modului în care vom continua să susținem Ucraina în lupta dreaptă pe care aceștia o desfășoară cu atât de mult eroism. Este foarte clar că la multe săptămâni după declanșarea războiului împotriva Ucrainei de către Federația Rusă, obiectivele acestei campanii sunt departe de a fi îndeplinite. Au pierdut războiul pentru Kiev, iar în partea de est, în Donbas și chiar și în sud, progresul forțelor rusești este minimal și în multe zone vedem contraofensiva forțelor ucrainiene. De aceea, miniștrii de externe din din NATO au reconfirmat faptul că vor continua să susțină Ucraina. Procesul demarat la Ramstein, de coordonare pentru asistență militară, va continua. Ucraina va fi și mai bine pregătită și mai bine echipată și avem toată încrederea că Ucraina poate câștiga acest război.
Risc crescut de decizii ad-hoc ale Rusiei
Cosmin Prelipceanu: Stârnea îngrijorare la București evaluarea șefei comunității de informații din Statele Unite, conform căreia Putin n-a renunțat la obiectivele lui, are doar o problemă de putință. Nu prea există o concordanță între obiectivele pe care le are și felul în care se mișcă armata rusă. Dar printre aceste obiective, spunea șefa comunității de informații din Statele Unite, e în continuare sudul Ucrainei, țărmul Mării Negre. Observăm, în plus, o intensificare a acțiunilor Federației Ruse la Insula Șerpilor și vă întreb cât de îngrijorător este pentru NATO ce se întâmplă în Marea Neagră?
Mircea Geoană: Am fost la Washington acum câteva zile și m-am întâlnit cu doamna director Avril Haines. Evaluarea noastră este foarte, foarte apropiată de ceea ce prietenii și aliații americani au prezentat și public, în fața Congresului american. Într-adevăr, observăm un decalaj, o diferență tot mai importantă între nivelul de ambiție politică pe care conducerea de la Kremlin și-o propune și capabilitățile militare de pe teren ale Federației Ruse în a îndeplini acele obiective. Doamna director Haines spunea că în acest în acest moment în care există un decalaj semnificativ între intenție și capacitate, riscul de decizie adhoc crește, iar ceea ce spunea cu privire la încercarea Rusiei de a avea o blocadă de facto a tot ce înseamnă acces la Marea Neagră a Ucrainei este un lucru care este deja confirmat.
Iar bătălia care se duce în jurul și pentru Insula Șerpilor este legată de această idee prin care Federația Rusă vrea să blocheze accesul la Marea Neagră și la exporturile ucrainene. Sunt sute de tone de cereale, sunt de tone de minereuri și este clar că în acest moment Federația Rusă dorește să sufoce economic Ucraina. Și pentru asta, aliații și partenerii Ucrainei, pe lângă sprijinul militar despre care vorbeam, vor continua să susțină financiar Ucraina și pentru sprijinirea economiei și să găsim soluții alternative pentru exporturile ucrainiene, evident prin Polonia, prin România, prin portul Constanța, pentru a putea să suplinim această dificultate economică pentru Ucraina.
Garanții de securitate de cea mai înaltă calitate pentru România
Cosmin Prelipceanu: Și din cauza intensificării acțiunilor din Marea Neagră, și din cauza acțiunilor militare ale Rusiei în sud-estul Ucrainei, România e îngrijorată și își dorește o întărire și mai mare pe flancul estic NATO, aici, în sud-est. Există planuri NATO în legătură cu asta, pe lângă
ce știm, adică încă un grup de luptă care se formează acum sub comanda Franței? Există posibilitatea unor ajutoare militare suplimentare în România?
Mircea Geoană: La Berlin, o parte a discuției miniștrilor de externe ai NATO s-a concentrat asupra pregătirii summit-ului de la Madrid. Am avut trei subiecte mari: Suedia și Finlanda și potențiala lor solicitare de aderare la NATO, sprijin pentru Ucraina și pregătirea summitului de la Madrid.
Pe lângă conceptul strategic cel nou al NATO, pe care liderii îl vor adopta la Madrid, întărirea posturii NATO pe flancul estic este unul dintre principalele obiective ale acestui summit. Și miniștrii de externe au discutat despre acest subiect. Evident, țările din flancul estic doresc o prezență cât mai robustă. Și noi o dorim, secretarul general, și noi, conducerea NATO, încurajăm această această fortificare semnificativă a flancului estic de o manieră atât cantitativă, dar mai ales calitativă. Vorbim aici și de prezență terestră, aeriană, maritimă, dar și în zona cibernetică, în zona de spațiu, deci ne gândim la o abordare foarte, foarte cuprinzătoare a apărării și descurajării pe flancul estic. Vom avea și o întâlnire a miniștrilor a apărării în drumul către Madrid, iar la Madrid, liderii noștri, suntem convinși, vor adopta decizii care să reprezinte garanții de securitate de cea mai înaltă calitate pentru România, pentru țările din flacul estic.
Sursă Digi24