Esti firma? Stai bine pe cash? Vrei banii pe factura ieri? Go Factoring!

0
459

Factoringul tinde sa devina una dintre cele mai la moda metode de finantare in urmatoarea perioada. Anul trecut piata de factoring a crescut cu 29 de procente fata de 2009, iar in acest an va creste cu 20 de procente. Ca sa intelegeti dimensiunea fenomenului, reprezentantii Asociatiei Romane de Factoring se asteapta ca piata sa ajunga la peste 2 miliarde de euro, adica 2,2% din PIB.

Dar ce este factoringul? Desi pare complicat, mecanismul este extrem de simplu. Emiti o factura pentru serviciile prestate sau bunurile livrate. Cumparatorul accepta factura si ti-o semneaza. Din pacate, termenul de plata este 20, 30, 60 sau, si mai nasol, 120 de zile. Ce faci, ca ai nevoie de bani acum? Pai te duci la o banca sau un IFN care face factoring. Daca factura nu are termenul depasit, ei ti-o preiau si iti ofera pe ea in jur de 80% din valoare, dupa care stau cu ochii pe cel care trebuie sa o plateasca. La momentul scadentei, banii ar trebui sa intre in contul bancii sau IFN-ului catre care ai cedat factura. Ei isi opresc un comision mic (care de fapt este dobanda pentru finantare) si iti livreaza restul de bani din factura. ATENTIE! Factoringul nu face recuperare de facturi neincasate la termen. De recuperari se ocupa altii. Factoringul este o solutie de finantare care are la baza factura emisa, aflata in termen (si care este singura garantie pentru aceasta finantare).

Factoringul este o solutie geniala de finantare pe termen scurt pentru firmele care au probleme de cash-flow, pentru producatori care au termene mari la plata, pentru agricultori, pentru firme de comert si import care trebuie sa plateasca marfa afara, de multe ori in avans, iar banii si-i incaseaza din an in pasti. Insa, la fel  de bine, pot face factoring cei din zona serviciilor.  Acest factoring este un super instrument, care se va promova foarte tare in urmatoarea perioada de catre mai multe banci. Acestea si-au facut si o asociatie impreuna cu cateva IFN-uri pentru a promova acest produs. Au si un site destul de complet cu toate informatiile tehnice, dar si cu institutiile cu care puteti vorbi daca va interseaza factoring. Aici e si site-ul. Va urez sa aveti plati line la facturi!

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *