Lupte intense în Severodonețk, risc de epidemie de holeră în Mariupol. Zelenski: Iarna viitoare, cea mai dificilă din ultimii 30 de ani

0
308
lupte

Iarna viitoare va fi „cea mai dificilă” din ultimele trei decenii de când Ucraina și-a câștigat independența, a avertizat președintele Volodimir Zelenski, care a vorbit despre amenințarea unei crize energetice din cauza invaziei Rusiei. Luptele sunt intense în Severodonețk, în timp ce alte orașe din Donbas sunt supuse unor atacuri aeriene constante. Imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies arată că au fost lovite cel puțin două spitale din Severodonețk și orașul Rubijne. Cadavrele a peste 200 de soldați au fost repatriate în Ucraina, majoritatea „apărători eroi” ai fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, au comunicat autoritățile ucrainene. În Mariupol există riscul unei epidemii de holeră din cauza cadavrelor și gunoaielor adunate în oraș.

Vezi și: Iohannis: E imoral şi incorect ca preţul unor crize să fie plătit numai de pensionari

VIDEO Soldații ruși epuizați se plâng de condițiile în care sunt obligați să lupte: „Am făcut foamea”

ACTUALIZARE 8.20 Asaltul Rusiei în estul Ucrainei a adus Moscovei un relativ succes pe câmpul de luptă, însă aceste câștiguri au venit la pachet și cu nemulțumiri din partea soldaților trimiși de Putin în țara vecină. După mai bine de 100 de zile de război, soldații ruși dau semne de epuizare și cer o anchetă privind condițiile precare de pe front. „Am suferit de foame și de frig. Pentru o perioadă semnificativă, am fost lipsiți de orice sprijin material, medical sau alimentar”, se plâng militarii din armata lui Putin, relatează The Guardian.

Pe măsură ce conflictul se prelungește, unii luptători au făcut publice apeluri către Vladimir Putin pentru o anchetă privind condițiile de pe câmpul de luptă și dacă desfășurările lor pe front sunt legale.

În două videoclipuri, luptătorii din estul Ucrainei, controlat de Rusia, s-au plâns de condițiile precare și de durata lungă a serviciului pe front, care duc la epuizare. „Am suferit de foame și de frig”, au declarat luptătorii din regimentul 113 din Donețk, controlat de Rusia, într-un videoclip postat online. „Pentru o perioadă semnificativă, am fost lipsiți de orice sprijin material, medical sau alimentar”.

„Având în vedere prezența noastră continuă și faptul că printre membrii personalului nostru se află persoane cu probleme medicale cronice, persoane cu probleme psihice, apar multe întrebări care sunt ignorate de către superiori”, au adăugat luptătorii.

The Guardian: Cum încearcă un canal TV în limba rusă să îl detroneze pe Putin

ACTUALIZARE 8.00 Canalul February Morning are un singur obiectiv foarte ambițios și, aparent, imposibil de realizat: să îl răstoarne pe Putin de la putere. Fondatorul canalului, Ilia Ponomarev, a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, scrie The Guardian.

Într-o clădire de secol 19 din inima Kievului, un grup de jurnaliști munceau din greu. Olga Volkona, o prezentatoare TV, se pregătea să îi ia interviu unui expert militar. Într-o cameră alăturată, reporterii postau conținut pe canalele de Telegram, YouTube și Facebook. Alții se pregăteau pentru lansarea unui ziar online.

Canalul February Morning are un singur obiectiv foarte ambițios și, aparent, imposibil de realizat: să îl răstoarne pe Putin de la putere.

Spre deosebire de alte posturi media din Ucraina, acest canal TV se adresează exclusiv populației ruse. Cei 70 de angajați ai săi sunt ucraineni și ruși. Unii dintre ei lucrează în orașe de provincie din Rusia și fac parte dintr-o rețea secretă de jurnaliști.

O coloană de blindate rusești, distrusă de armata ucraineană cu ajutorul unui copil de 15 ani

ACTUALIZARE 7.50 Un copil de 15 ani a ajutat armata Ucrainei să localizeze și să distrugă o coloană de blindate rusești care se îndrepta către Kiev pe care voiau să-l cucerească. S-a întâmplat la începutul invaziei, numai că soldații lui Vladimir Putin care se aflau în această coloană nu au mai ajuns în apropierea capitalei.

Băiatul și-a folosit drona pentru a localiza trupele invadatoare și a comunicat poziția militarilor ucraineni care au reușit să distrugă coloana de blindate.

Vara trecută, Andrii Pokrasa strânsese suficienți bani pentru a cumpăra o dronă. Copilul de 15 ani a exersat zborul în fiecare zi la casa sa de lângă Kiev.

Andrii Pokrasa: Mi-e frică de înălțime, dar ador să zbor. Îmi place să fac poze de sus.

Dar în februarie, satul lui Pokrasa s-a trezit pe linia de război a Rusiei. Tancuri rusești au fost observate în timp ce înaintau. Armata ucraineană nu știa localizarea exactă, așa că a început să caute un pilot de dronă.

Sursă Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *