Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat pe jos prin centrul Chișinăului și au intrat într-o cofetărie

0
252
presedintele frantei

ACTUALIZARE 18:30 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, că Agenția Franceză de Dezvoltare va acorda un credit pentru investiții de 15 milioane de euro în energie regenerabilă, feroviar, irigații și aprovizionarea cu apă și canalizare. De asemena, ea a vorbit despre colaborarea dintre cele două state pentru recuperarea activelor furate. După întâlnirea și conferința de presă comună pe care cei doi lideri au avut-o, Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat prin centrul Chișinăului.

Macron: Nu ne permitem să arătăm nicio slăbiciune
Emmanuel Macron: „Acest context pe care l-am evocat, și anume războiul, este o amenințare pentru toată regiunea, pentru țara voastră și pentru Europa noastră. Ceea ce se întâmplă în Ucraina, la doar 100 de kilometri depărtare de aici, constituie o amenințare pentru stabilitatea noastră, a tuturor, și are deja consecințe profunde asupra vieților noastre, asupra economiilor noastre. Rusia s-a angajat într-o tentativă asumată, vizând contestarea principiilor fundamentale pe care ne-am baza securitatea colectivă, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a ales să încalce integritatea teritorială și suveranitatea țării vecine, Ucraina.

Nu ne permitem să arătăm nicio slăbiciune. Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina, așa cum facem deja, și trebuie să întărim credibilitatea descurajării, astfel încât Rusia să nu-și imagineze că își va continua agresiunea”.

Maia Sandu a declarat în discursul său că vizita lui Emmanuel Macro „este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani”.

„E simbolic și faptul că ne vizitați în anul în care marcăm 30 de ani de relații bilaterale diplomatice.

Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică, în ultimul an și jumătate. Vă mulțumesc pentru implicarea Dumneavoastră personală în consolidarea acesteia. Contactele frecvente și productive confirmă caracterul special al prieteniei moldo-franceze.

„Trei acorduri importante pentru Republica Moldova”
Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi.

Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare.

Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană.

Compania Proparco, partenera Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani.

Mizăm pe cooperarea între Oficiul Național Silvic francez și Moldsilva pentru susținerea programului de reîmpădurire, care este prioritar pentru noi.

Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței.

Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate.

La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică.

Carabinierii și polițiștii de frontieră din Moldova, studenții Academiei de Poliție participă la instruiri de specialitate oferite de autoritățile franceze. La rândul lor, polițiștii francezi lucrează alături de colegii lor moldoveni la punctele de trecere a frontierei noastre, în cadrul misiunii Frontex.

Franța este pentru noi și un partener economic important. În Moldova activează 220 de companii cu capital francez, inclusiv companii mari, cunoscute, în mai multe domenii: telecomunicații, tehnologii informaționale, sectorul agro-alimentar sau cel industrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *