Rușii atacă zonele rezidențiale din Nikopol. Fostul comandant NATO: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu un „conflict înghețat”

0
261
casa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis duminică seară două decretele prin care i-a demis din funcţie pe șeful Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei și pe procurorul general al Ucrainei. Kievul îi acuză pe ruși că trag intenționat în câmpurile cu grâu ca să le dea foc, după ce incidente de acest fel s-au produs duminică în regiunile Zaporojie, Herson și Nikolaev.

Ambasadoarea Ucrainei în SUA a declarat că Rusia își intensifică crimele de război și cere lumii să rămână concentrată pe măsură ce războiul se prelungește, iar Dmitri Medvedev transmite că refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia, iar orice atac extern asupra regiunii va provoca un răspuns de tip „Judecata de Apoi”. Fostul premier britanic Tony Blair declară Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de final, în timp ce șeful forţelor armate britanice respinge speculaţiile potrivit cărora Vladimir Putin ar putea fi asasinat.

DraftUkraineCoTJuly17,2022
Situația frontului din Ucraina la data de 17 spre 18 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Reuters: Rușii încep să cumpere produse alimentare mai ieftine din cauza inflației

ACTUALIZARE 13.10 Cumpărătorii ruși se orientează către produse alimentare mai ieftine, din cauza scăderii veniturilor, a anunțat luni principalul retailer alimentar din țară, X5 Group, în condițiile în care inflația ridicată afectează puterea de cumpărare a rușilor, scrie Reuters.

Deși o rublă mai puternică și o scădere a cererii de consum au ajutat Rusia să țină în frâu inflația, care a urcat la maximele ultimilor 20 de ani în termeni anuali după ce Moscova a invadat Ucraina, prețurile de consum sunt încă ridicate.

Serviciul federal de statistică Rosstat a anunțat săptămâna trecută că prețurile de consum au crescut cu 11,60% până acum în acest an.

Dar inflația alimentelor în al doilea trimestru din 2022 a fost de 19,5%, a spus retailerul X5 Group, în creștere de la 13,5% în primul trimestru.

A man with a baby stroller looks at the Moscow State University high-rise building on Vorobyovy Gory (Eng:Sparrow Hills) in the center of Moscow, Russia
Imagine cu un bărbat care plimbă un cărucior de bebeluș și se uită la clădirea Universității de Stat din Moscova situată în centrul Moscovei. Foto: Profimedia Images

Factorii deflaționişti, inclusiv consolidarea rublei și creșterea ofertei de fructe, legume, ouă și zahăr, încetinesc totuși această rată de creștere, a spus retailerul.

Inflația ridicată este de ani de zile principala preocupare a rușilor, deoarece afectează nivelul de trai, lucru care anul acesta va fi agravat de criza economică declanșată de sancțiunile occidentale fără precedent împotriva Rusiei.

Este de așteptat ca Banca Centrală a Federației Ruse să reducă rata cheie de la 9,5% la ședința consiliului de administrație din 22 iulie, după ce Rusia a înregistrat o scădere a prețurilor de consum în iunie.

O parte din regiunea Lugansk continuă să reziste ocupației rusești

ACTUALIZARE 12.20 Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhai Haidai, susține că o parte din regiune continuă să reziste ocupației rusești și blochează inamicul.

Bombardamentele continuă în permanență, iar rușii înregistrează pierderi la nivel de personal și echipament militar.

Potrivit The Guardian, oficialul ucrainean a mai sugerat că grupurile de rezistență ale ucrainenilor sunt active în zonele ocupate de ruși, comentând că locuitorii din adăposturi ajută armata.

Ministerul britanic al Apărării: Grupul Wagner a început să recruteze pușcăriași pentru a lupta pe frontul din Ucraina

ACTUALIZARE 11.47 În evaluarea de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia a folosit grupul de mercenari Wagner pentru a-și consolida pozițiile pe frontul din Ucraina.

În acest scop, grupul Wagner (cunoscut drept armata privată a lui Putin-  n.red.) a renunțat la  „standardele” sale și a început să angajeze condamnați și persoane care au fost trecute pe lista neagră, ceea ce ar putea afecta eficiența militară a Rusiei, observă britanicii.

În același timp, Londra spune că Rusia își consolidează pozițiile în zonele ocupate din sudul Ucrainei.

Borrell: Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este „o problemă de viață și de moarte”  

ACTUALIZARE 11.35 Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este  „o problemă de viaţă şi de moarte” şi avem „speranţa” că se va ajunge la un acord săptămâna aceasta pentru a debloca portul Odesa, a declarat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP.

„Viaţa a zeci de mii de persoane depinde de acest acord” în curs de negociere între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, a explicat Borrell la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE consacrată războiului din Ucraina.

Acest proiect de acord este menit să scoată prin Marea Neagră circa 20 de milioane de cereale blocate în silozuri ucrainene din cauza ofensivei duse de Moscova. De asemenea, oficialul european ar urma să faciliteze exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.

Rusia a anunţat că un „document final”  va fi încheiat la o reuniune organizată săptămâna aceasta de Turcia.

Uniunea Europeană intenţionează să-şi continue presiunea asupra Moscovei, cu noi sancţiuni, precum şi cu un sprijin financiar şi militar pentru Ucraina, a anunţat Josep Borrell.

Sursă Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *