Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16

0
202

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în urma încheierii unui contract în acest sens în noiembrie, ”o contribuţie importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, un contract care asigură o ”valoare adăugată industriei norvegiene a apărării”.

Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităţile Statelor Unite, cât şi Norvegiei, a anunţat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.

Este vorba despre cel mai mare ”acord de eliminare de echipament militar” al Norvegiei, potrivit site-ului.

Avioanele norvegiene de vânătoare de tip F-16 sunt unele dintre cele mai bine întreţinute din lume şi prezintă un standard tehnic ridicat, potrivit aceleiaşi surse.

”Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul.

Această ”vânzare va consolida şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate, vecină a Ucrainei” aflate în război cu Rusia, a adăugat el.

Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentananţă.

Contractul de mentenanţă a avioanelor de tip F-16 cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) a fost prelungit în vederea asigurării mentenanţei înainte de vânzarea a 32 de aparate către România.

Acest contract prevede totodată furnizarea de asistenţă tehnică şi susţinere în formarea personalului tehnic român.

Valoarea acestui contract prelungit cu KAMS este de peste 700 de milioane de coroane norvegiene (peste 295,2 milioane de lei).

”În baza expertizei şi experienţei unice pe care KAMS o are, ne aşteptăm ca acest acord să contribuie la deservirea României de către aeronave un număr bun de ani de acum înainte”, a declarat directorul ”Materialelor Apărării”, o agenţie însărcinată cu echiparea armatei norvegiene, Gro Jære.

KAMS are 40 de ani de experienţă în mentenanţa, repararea şi modernizarea flotei de avioane de vânătoare de tip F-16 a Norvegiei.

”Acest lucru confirmă poziţia noastră de partener şi furnizor de servicii de mentenanţă sectorului norvegian al apărării şi aliaţilor noştri”, a declarat CEO-ul Kongsberg Aviation Maintenance Services, Atle Wøllo.

”Acest contract asigură şi dezvoltă o expertiză naţională importantă în mentenanţa aeronavelor de luptă din Norvegia, care va fi preţioasă în susţinerea şi mentenanţa avioanelor (de tip) F-35, în viitor”, subliniază el.

Ministerul norvegian al Apărării a însărcinat agenţia însărcinată cu echiparea armatei norvegiene să vândă sistemele de tip F-16, în septembrie 2019, potrivit site-ului.

În noiembrie 2022, agenţia a semnat un contract cu România în vederea vânzării a două escadroane – 32 de avioane – cu tot cu echipament.

Contractul include piese de rezervă şi formarea personalului tehnic.

Procesul vânzării este îndelungat şi presupune aprobarea Statelor Unite şi Norvegiei, care controlează astfel în mod strict cine poate cumpăra avioane de tip F-16.

Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro, potrivit site-ului.

Vânzarea contribuie la veniturile industriei norvegiene a apărării, însărcinată să asigure mentenenţa şi modificarea avioanelor înainte de predare.

Agenţia norvegiană a încheiat totodată un contract de vânzare a 12 avioane de tip F-16 companiei americane Draken International, care urmează să fie folosite în formarea unor piloţi în lupta împotriva avioanelor americane de vânătoare.

Acest contract nu a fost aprobat, în acest stadiu, nici de americani şi nici de către norvegieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *