Apa din barajul Kahovka a scăzut la un nivel ce nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie

0
216

Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului.

Nivelul apei a scăzut „sub pragul critic de 12,7 metri” şi nu mai este suficient să alimenteze „bazinele Centralei Nucleare Zaporojie în vederea operaţiunilor de răcire”, anunţă directorul operatorului ucrainean Ukrhydroenergo, Igor Sîrota.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care urmează să efectueze o vizită la centrala de la Zaporojie săptămâna viitoare, anunţa la începutul săptămânii că apa nu mai poate să fie pompată dacă nivelul acesteia coboară sub pragul de 12,7 metri.

Combustibilul miezului reactoarelor şi cel plasat în piscine de depozitare – în vederea evitării unui accident prin fuziune şi unor emisii radioactive în mediu – este necesar să fie răcit în mod constant.

Un bazin mare de răcire situat în apropierea instalaţiei este „plin în prezent şi conţine suficiente rezerve de apă în vederea alimentării centralei timp de mai multe luni, pentru că cele şase reactoare (ale centralei) sunt oprite”, a anunţat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *