Lovitură de stat în Rusia? Prigojin anunță că a preluat controlul asupra comandamentului militar din Rostov

0
235

Cea mai importantă criză pentru Rusia de la începutul invaziei în Ucraina. Șeful mercenarilor Wagner se întoarce împotriva conducerii militare de la Moscova și anunță că a preluat controlul asupra tuturor facilităților militare ruse din Rostov pe Don. Într-un discurs televizat de cinci minute, Vladimir Putin a promis „acțiuni decisive” și a calificat drept „trădare” acțiunile lui Prigojin, capul „rebeliunii armate”. În Moscova este stare de alertă antiteroristă.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că trupele sale au fost atacate de elicoptere pe o autostradă şi ameninţă că va distruge totul în jur.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a acuzat vineri comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters. Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.

De ce a ales Prigojin orașul Rostov pe Don și ce implicații ar putea avea în cazul războiului din Ucraina

11:40Președintele rus Vladimir Putin l-a informat sâmbătă pe omologul său belarus Alexandr Lukașenko cu privire la situația din Rusia, potrivit unui mesaj postat pe canalul oficial de Telegram al președinției belaruse, potrivit Reuters.

Putin a promis să zdrobească revolta armată după ce șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a declarat că a preluat controlul unui oraș din sudul țării, ca parte a unei încercări de a înlătura conducerea militară.

11:25Convoaie ale mercenarilor Wagner au fost filmate pe străzile din Rostov.

11:19Declarațiile și acțiunile fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, sunt de fapt apeluri la declanșarea unui conflict civil armat, a declarat sâmbătă Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, relatează agenția rusă de stat TASS.

Rebeliunea lui Prigojin, cea mai mare provocare pentru Rusia din ultima vreme

11:02Rebeliunea lui Prigojin este „cea mai importantă provocare pentru Rusia” din ultima perioadă, iar loialitatea forțelor de securitate, în special a Gărzii Naționale Ruse va fi „cheia” modului în care se desfășoară criza, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării.

10:43Președintele Poloniei Andrzej Duda a avut consultări cu premierul și cu ministrul apărării cu privire la situația din Rusia, a declarat sâmbătă liderul de la Varșovia, adăugând că monitorizează situația, scrie Reuters.

10:05Vladimir Puțin susține un discurs. Liderul de la Kremlin vorbește de „trădare” și promite măsuri drastice.

„Mă adresez celor implicați să nu-și asume participarea la un conflict armar”.

09:51O sursă de securitate rusă a declarat sâmbătă pentru Reuters că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra tuturor siturilor militare din orașul Voronej, situat la aproximativ 500 km sud de Moscova.

09:24Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală” de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul i-a îndemnat pe luptătorii Wagner să ia legătura cu reprezentanții săi și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii și a promis că le va garanta securitatea.

Comandamentul militar din Rostov, sub controlul Wagner

09:10Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

09:08Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat sâmbătă că impune un regim antiterorist în Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

08:47Președintele rus Vladimir Putin se va adresa la televiziunea de stat, transmite agenția TASS, citată de Reuters.

08:39Prigojin, a cerut într-o înregistrare video postată sâmbătă, ca ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și generalul de rang înalt al Rusiei, Valeri Gherasimov, să vină să se întâlnească cu el în orașul Rostov pe Don, în sudul țării, transmite Reuters.

Prigojin a declarat într-un videoclip postat pe rețelele de socializare de propriul său serviciu de presă că se află acum la sediul central al Districtului Militar Sudic, care se află în Rostov pe Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul Telegram pro-Wagner „Razgruzka Wagnera”, el a fost văzut stând între doi generali de rang înalt, unul dintre ei fiind generalul-locotenent al armatei Vladimir Alekseyev, care a publicat anterior o înregistrare video în care îl îndemna pe Prigojin să își reconsidere demersul declarat de înlăturare a conducerii.

„Am ajuns aici, vrem să îi primim pe șeful Statului Major General și pe Șoigu”, a spus Prigojin în înregistrarea video. „Dacă nu vin, vom fi aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova”.

Autostrada M4 leagă Moscova de regiunile din sud, inclusiv Rostov cu principalul său oraş, Rostov pe Don, unde au fost văzuţi bărbaţi înarmaţi.

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţii care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC.

„Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere”, a afirmat el.

Vasili Golubev a scris pe Telegram: „Situaţia actuală necesită concentrare maximă a forţelor pentru a menţine ordinea”.

„Agenţiile de aplicare a legii fac tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa locuitorilor din zonă. Cer tuturor să rămână calmi şi să nu iasă din casă dacă nu este nevoie”, a afirmat el.

Şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut, anterior, fără a oferi dovezi, că forţele sale au trecut din Ucraina, unde luptau, în Rusia.

Vehicule militare ruseşti au fost desfăşurate pe străzi în oraşul Rostov pe Don, la circa 100 de kilometri est de graniţa cu Ucraina. De asemenea, BBC a prezentat imagini cu măsurile de securitate sporite de la Moscova, unde vehicule blindate patrulează pe străzi.

Imaginile postate pe Telegram par să arate că forţele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don.

Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfăţişează bărbaţi în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile aţintite asupra acesteia.

La rândul său, guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia le-a cerut locuitorilor să nu călătorească spre sud, în contextul sporirii măsurilor de securitate în Rusia.

Lipeţk se află la circa 280 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina şi la peste 500 de kilometri nord de Rostov.

Igor Artamonov a scris pe Telegram că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu accent pe protejarea infrastructurii critice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *