Răsturnare de situație în cazul miliției Wagner, după rebeliunea din Rusia. Ce i-a permis Moscova să facă în continuare

0
189

La scurt timp după ce a provocat o adevărată criză în Rusia, grupul de mercenari ruși finanțat de Evgheni Prigojin a primit o veste neașteptată din partea Moscovei.

Grupul paramilitar Wagner va continua să opereze în Mali şi în Republica Centrafricană, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care a dat de asemenea asigurări că rebeliunea acestui grup în Rusia nu va afecta relaţiile dintre Moscova şi aliaţii săi, informează AFP.

Membri ai grupării paramilitare Wagner lucrează în Mali şi în Republica Centrafricană „ca instructori”. „Fără îndoială, această muncă va continua”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru canalul de ştiri RT.

Potrivit lui Lavrov, în condiţiile în care Europa şi Franţa „au abandonat Republica Centrafricană şi Mali”, aceste ţări s-au întors spre Rusia şi Wagner, pentru a avea instructori militari şi „a asigura securitatea liderilor lor”.

Lavrov: „Relaţiile cu Occidentul colectiv sunt distruse”

Pentru ţările occidentale, Wagner este un instrument de influenţă rusă menit să promoveze intereseze Moscovei şi să le concureze pe cele europene. Grupul armat este de asemenea acuzat că acolo unde este desfăşurat comite abuzuri şi jefuieşte resursele naturale.

Lavrov a mai afirmat că rebeliunea armată a liderului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi a oamenilor săi desfăşuraţi în Ucraina nu va schimba nimic în relaţiile dintre Rusia şi aliaţii săi.

„Sunt multe apeluri (ale partenerilor străini) către preşedintele (Vladimir) Putin (…) pentru a exprima cuvinte de sprijin”, a spus Lavrov.

„Cu partenerii şi prietenii, nu (se va schimba nimic). În ceea ce priveşte alte (ţări), sincer, nu-mi pasă. Relaţiile cu Occidentul colectiv sunt distruse, aşa că un episod în plus sau în minus….”, a afirmat diplomatul rus, informează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *