Ar fi bine ca IT-iștii să plătească și ei impozit pe venit? Aceasta este dezbaterea economică din acest moment. Unii spun că este bine. Alții spun că nu este bine.
Impozitul pe venitul IT-iștilor are două aspecte: unul moral și unul economic.
Aspectul moral
În țările occidentale ( SUA, Marea Britanie, Germania etc) sunt facilități fiscale doar pentru cei care câștigă sub salariul mediu. În România IT-știi câștigă peste medie, iar scutirea de impozit pe venit face ca diferența salarială să fie și mai mare față de restul populației. Acest lucru pune presiune pe restul populației, în special când vor să cumpere o locuință. Este greu să concurezi cu salariul unui IT-ist.
Diferența de salariu este compensată de accesarea unui credit ipotecar mai mare. Acest lucru înseamnă prețuri, rate și dobânzi mai mari pentru cei care sunt nevoiți să concureze cu IT-iștii. Așa apar bule imobiliare. Vezi prețurile la locuințe din orașele cu o concentrare mare de IT-iști: București, Cluj, Iași etc
Aspectul economic
În anii 2000, România a fost în situația unei familii cu 3 copii și care are bani să trimită doar pe unul la facultate, sperând că acela se va realiza financiar și îi va ajuta și pe ceilalți frați. În acest fel au fost aleși IT-iștii. Probabil dacă erau aleși economiștii, acum vedeam în Pipera mai multe clădiri pe care ar fi scris: JP Morgan, Bank of America. Sau dacă erau aleși juriștii, am fi văzut clădiri cu numele Kirkland & Ellis, Latham & Watkins. La fel și în cazul doctorilor, profesorilor etc.
Alegerea IT-iștilor a avut efectul economic dorit: multe firme internaționale de IT și-au deschis birouri în România, numărul de IT-iști a crescut, industria IT aduce 5 miliarde euro anual în România. Aceste lucruri au ajutat toată economia României.
Ce se poate întâmpla dacă IT-iștii vor plăti și ei impozit pe venit
Firmele internaționale își externalizează operațiunile în România, deoarece aici avem un cost salarial mai mic decât în Occident. Creșterea costului salarial cu 10% ar putea face ca unele companii să-și mute serviciile externalizate în alte țări. Mai ales în contextul actual în care firmele multinaționale își reduc cheltuielile. Acest lucru ar impacta negativ economia României: mai puțini angajați, mai puțini bani veniți din Occident
Decizia de a-i pune și pe IT-iști să plătească impozit pe venit este o decizie între a alege între un aspect moral și un aspect economic. Tu ce ai alege?