Rusia cere NATO să discute despre Zaporojie. Zaharova: „Majoritatea membrilor alianței se vor afla în zona de impact direct”

0
258

Liderii NATO ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul lor de săptămâna viitoare de la Vilnius, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Liderii NATO se vor reuni la Vilnius în perioada 11-12 iulie pentru a aborda o gamă largă de subiecte, de la diviziunile legate de candidatura Ucrainei pentru aderarea la NATO şi aderarea Suediei la creşterea stocurilor de muniţii şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii, potrivit news.ro.

Acuzând Ucraina de „provocarea sistematică de daune” la centrala nucleară Zaporojie, Zaharova a declarat că acestui subiect ar trebui să i se dedice „atenţia cheie a summitului NATO”.

„La urma urmei, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona de impact direct” (dacă s-ar întâmpla ceva la centrală), a subliniat Zaharova într-un mesaj publicat pe Telegram.

Vilnius se află la aproximativ 1.000 de kilometri de centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să atace centrala, care se află pe teritoriul controlat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, în apropiere de linia frontului.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează de mult timp că există o ameninţare gravă la instalaţie, cel mai recent afirmând că forţele ruseşti au minat acoperişul mai multor reactoare. Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică aflaţi la centrală au declarat însă că nu au observat încă niciun indiciu privind existenţa unor mine sau explozibili la centrală, dar au spus că au nevoie de mai mult acces pentru a fi siguri.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *