Atac virulent al primarului din Voluntari, Florentin Pandele, la adresa purtătorului de cuvânt al Patriarhiei: Fiecare fariseu pe limba lui piere

0
138

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a lansat, luni seară, pe Facebook, un atac virulent la adresa purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, pe care l-a numit ”fariseu” și l-a acuzat că, ”în mod clar cu sprijin și inspirație din alte instituții, altele decât Biserica, purtătorul de cuvânt al B.O.R. s-a transformat în vârf de lance al curentului așa-zis progresist”. Pandele a precizat că ieșirea lui Vasile Bănescu a fost ”cu sau fără voie de la superiorii săi ierarhici (pe linie bisericescă), iar în cazul acesta tăcerea poate fi interpretată drept o formă de încuviințare”, un atac la Patriarhie.

  • UPDATE 23.11 Reacția lui Vasile Bănescu într-o declarație pentru G4Media: Creștinismul real e o cale strâmtă, dificilă, dar dreaptă, pe care nu o poți străbate în răspăr cu realitatea și adevărul.  Această Cale care coincide cu internalizarea, nu cu recitarea cuvintelor pure ale lui Hristos e total incompatibilă cu minciuna, agresivitatea și mai ales cu vulgaritatea.  Creștinismul nu este formalism și ritualism. Ar fi sub demnitatea dumnezeiască a Celui răstignit și înviat care ne cere să-i iubim chiar și pe cei ce ne detestă. Adică o proprie răstignire a orgoliului și patimilor bine camuflate. Nu e ușor, dar tocmai de aceea e mântuitor.

Purtătorul de cuvânt al BOR a lansat joi un șir de critici dure după dezvăluirile din dosarul ”Azilelor groazei”, cu aluzii voalate la Gabriela Firea, care s-a și simțit vizată de critici. Unul dintre Azilele groazei este în Voluntari, unde primar este Florentin Pandele, iar din Asociația care îl gestionează a făcut parte unul dintre oamenii de încredere ai Gabrielei Firea.

Bănescu s-a referit, în ieșirea sa publică, la o persoană care s-a ”cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe” și care ”afișează și clamează creștinismul”, fără a numi explicit persoana căreia îi este adresată critica.

Vasile Bănescu declarase că ”a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută” e proba supremă de abjecție și cinism”.

Firea s-a simțit și ea datoare să reacționeze, duminică seara, lui Vasile Bănescu. ”Nu suntem niște farisei! Credința ne-o măsoară doar Dumnezeu, iar EL nu are nume și prenume pe pământ! Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima. Și este tragic pentru întreaga societate creștină dacă am ajuns să fim persecutați că purtăm cruci la gât, cinstim icoane și spunem „Doamne ajută”!, a scris Firea pe Facebook.

Redăm mai jos integral postarea lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari:

”Fiecare fariseu pe limba lui piere

La noi în popor, pe linga atâtea proverbe, care mai de care mai sugestive, există și o zicere cum că „dă ca surda-n tobă”…

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, acest individ care se crede o „instituție independentă”, sau mai bine zis „dependentă de altă instituție”, și-a descoperit de câteva zile și vocația de instanță morală, de la înălțimea căreia, înveșmântat în straie #rezist, dă sentințe în societate pe seama dramelor unor bătrâni chinuiți de niște netrebnici!

La prima vedere, ai putea zice că s-a trezit cetățeanul vigilent și revoltat din el, care săracul nu mai are somn de câteva zile din cauza nenorocirilor prezentate de întreaga presă scrisa, vorbita și vizualizata din România.

În cel mai creștin spirit cu putință, „omul fără de păcat” aruncă piatră după piatră, dacă nu zilnic, măcar la două zile, în cea deja crucificată de toate mass-media, aliniindu-se unei „armate” care acționează concertat și neobosit pentru a duce la îndeplinire ordinul: „Dacă nu o putem scoate din politică, măcar s-o mai coborâm în sondaje”.

Cu sau fără voie de la superiorii săi ierarhici (pe linie bisericescă), iar în cazul acesta tăcerea poate fi interpretată drept o formă de încuviințare, și în mod clar cu sprijin și inspirație din alte instituții, altele decât Biserica, purtătorul de cuvânt al B.O.R. s-a transformat în vârf de lance al curentului așa-zis progresist, astfel că nu va mai mira pe nimeni dacă în viitor se va ralia și altor cauze, împotriva familiei tradiționale, a propriei credințe și, de ce nu?, împotriva Patriarhului.

Pe mările și oceanele lumii, am navigat alături de tot felul de oameni. De la unii am avut multe de învățat, de la alții am avut de ce mă feri. Acum însă nu pot să nu mă gândesc cum de peste 2000 de ani diverși farisei se chinuie să dărâme Biserica lui Hristos, iar simplii credincioși li se împotrivesc din toate puterile, cu spor!
Îmi închei această replică cu doua proverbe (tot românești):

„Cine sapa groapa altuia, cade singur în ea”! Probabil că justițiarul-trompetă își dorește ca actualul primar general să mai stea cel puțin încă un mandat, convins fiind că acesta va „deturna” fondurile de la ONG-urile hashtag-iste către B.O.R. (ce glumă bună, nu?)

„Nu mor caii când vor câinii”, deși Dinamo București a făcut istorie în fotbalul romanesc!

Doamne, iartă-mă, dacă am căzut în păcat!”

Context

Atacul primarului din Voluntari, Florentin Pandele, la adresa purtătorului BOR are loc în contextul în care presa a dezvăluit o serie de legături între apropiați ai Gabrielei Firea și afacerea cu bătrâni din Voluntari. USR i-a cerut demisia din guvern a ministrului familiei și egalității de șanse.

Firea a făcut, duminică seara, o serie de precizări referitoare cosiliera sa, Ligia Gheorghe (Enache), martoră în dosar și fostă vicepreședinte al Asociației Sf Gabriel cel Viteaz din Voluntari, despre Ștefan Godei, care gestiona afacerea, despre sora ei, Nela Vica Andrieș, care a fost insepctor la Asistență Socială în Volunari și despre atribuțiile Primăriei Voluntari conduse de soțul ei, Florentin Pandele.

”Este total nedrept să fiu scoasă țap ispășitor. În aceste zile sunt prezentate atât de amestecat imagini, informații, fapte din acest dosar doar pentru ca oamenii de acasă să nu mai înțeleagă nimic”, mai spune Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *