Cât câștigă angajații Casei de Asigurări de Sănătate, care amenință cu greva din cauza „salariilor foarte mici”

0
142

​O parte dintre angajații caselor de asigurări de sănătate – atât din București, cât și din țară – au întrerupt lucrul timp de două ore luni dimineață, între orele 10:00 și 12:00, și amenință cu declanșarea grevei, principalele nemulțumiri fiind legate de „salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi”. Cât câștigă însă angajații caselor de asigurări de sănătate?

Protestatarii care au ieșit luni dimineață în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au prezentat presei un tabel cu salariile angajaților – cuprinse, în general, între sume peste 3.000 de lei net și peste 5.000 de lei net.

De remarcat că angajații cu vechime de 30 de ani pot ajunge la 6.000 de lei net, în timp ce funcțiile de conducere sunt plătite cu 7.000 – 8.000 – 9.000 sau peste 10.000 de lei net.

Cât câștigă angajații Casei de Asigurări de Sănătate:

  • șef serviciu grad II – 5.295 lei net
  • șef birou grad II – 5.092 lei net
  • consilier clasa I grad superior – 4.110 lei net
  • consilier clasa I grad superior – 4.010 lei net
  • consilier clasa I grad superior – 3.912 lei net
  • consilier clasa I grad superior – 3.725 lei net
  • consilier clasa I grad principal – 3.465 lei net
  • consilier clasa I grad asistent – 3.363 lei net
  • referent clasa III grad superior – 3.426 lei net
  • referent clasa III grad superior – 3.342 lei net

Concursurile de angajare la casele de asigurări de sănătate nu mai atrag candidați din cauza salarizării „extrem de nemotivante”, susțin sindicaliștii

Sindicatele susțin că potențialii candidați nu mai sunt atrași de concursurile de angajare de la casele de asigurări de sănătate, din cauză că salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.

„În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS.

Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare.

De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public.

În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, arată sindicaliștii.

Protest al angajaților CNAS

Nerezolvarea acestor probleme ar putea duce, potrivit sindicatelor, la declanșarea unui conflict de muncă ce ar avea următoarele consecinţe:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

„Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, mai arată reprezentanții sindicatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *