Reacția Suediei după ce Erdogan şi-a dat acordul să sprijine aderarea țării la NATO

0
210

Oficialii suedezi au aplaudat luni decizia Turciei de a aproba candidatura ţării lor la NATO, potrivit CNN.

„Acest lucru va consolida atât securitatea Suediei, cât şi a NATO în ansamblu. O zi atât bună, cât şi istorică”, a declarat pe Twitter ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson.

„În această seară, după câteva negocieri la Vilnius, am ajuns la un acord cu Turcia privind aderarea Suediei la NATO, ceea ce înseamnă că acum va începe ratificarea”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Tobias Billström, într-un tweet.

Misiunea Suediei la NATO a sărbătorit, de asemenea, anunţul, făcut în ajunul unui summit foarte aşteptat al liderilor alianţei la Vilnius, în Lituania, potrivit News.ro.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a salutat decizia Turciei de a sprijini Suedia, adăugând că este pregătit să lucreze cu Erdogan.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că aderarea Suediei la NATO este „în interesul tuturor”.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a numit-o „un pas istoric”. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a cărui ţară a aderat la NATO în aprilie, a declarat că „aderarea Finlandei la NATO nu este completă fără cea a Suediei”.

Turcia a fost de acord să susţină candidatura Suediei la NATO, a anunţat luni şeful alianţei, Jens Stoltenberg, cu o zi înainte ca liderii să se întâlnească pentru un summit în Lituania. Stoltenberg şi alţi lideri mondiali şi-au exprimat sprijinul pentru acest acord, spunând că aderarea Suediei la NATO este bună pentru alianţă şi pentru securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *