Qualcomm dă replica procesoarelor Apple M cu Snapdragon 8cx Gen 4; Iată specificaţiile sale

0
51

Apple a devenit încet, dar sigur un rival de temut pe piaţa procesoarelor pentru laptopuri şi desktopuri. Seria Apple M este redutabilă deja, atât ca putere, cât şi la consum. Până şi AMD Ryzen şi Intel au probleme în a concura cu ea. Acum se iveşte şi o alternativă de la Qualcomm, care va replică prin noul CPU Snapdragon 8cx Gen 4. Îi aflaţi specificaţiile mai jos.

La final de an 2021 Qualcomm a dezvăluit procesorul Snapdragon 8cx Gen 3, un chip de 5 nm pentru terminalele Windows on ARM. Folosea nuclee cu design ARM, iar performanța sa nu era diferită de Snapdragon-urile de pe Android. Între timp Qualcomm a cumprat Nuvia, fostul designer de CPU-uri Apple şi s-a schimbat complet jocul. Primele efecte se vor simţi odată cu debutul lui Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 4.

Acesta ar fi un procesor cu 12 nuclee, cu 8 dedicate performanţei sporite şi tactate la 3.4 GHz şi 4 dedicate eficienţei şi tactate la 2.5 GHz. Ele sunt bazate pe designul Nuvia Phoenix şi vor folosi denumirea de marketing Oryon în loc Kryo, cum e folosit la nucleele actuale Android. Snapdragon 8cx Gen 4 va avea 12 MB cache shared L2 pentru fiecare bloc de 4 nuclee, plus 8 MB de cache L3, 12 MB cache system level şi 4 MB cache pentru grafica.

Chipsetul va suporta până la 64 GB RAM LPDDR5X, în configuraţii 8 channel, la 4.2 GHz. Va folosi un GPU Adreno 740, acelaşi de pe Snapdragon 8 Gen 2, doar că acum va suporta şi un GPU extern. Sunt şi lane-uri PCie 4.0, două cu suport pentru UFS 4.0, stocare de până la 1 GB. Mai suporta şi 2 porturi USB 3 10 Gbps, 3 USB 4 Thunderbolt 4 cu DisplayPort 1.4. Pe partea de AI avem un Hexagon Tensor Processor, cu până la 45 TOPS.

Problema va fi configurarea sa pentru a rula pe Windows. Chipul va mai aduce decodare video până la 4K la 120 FPS şi encoding până la 4K la 60 FPS cu diferite codecuri, inclusiv AV1.

Mai avem totuşi de aşteptat, deoarece Snapdragon 8cx Gen 4 apare de abia în 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *