„Am crezut că ne ia mașinile pe sus”. Vijeliile au făcut prăpăd în țară. A căzut gheață de mărimea unui ou de găină

0
206

În mai multe județe din România, vijeliile sunt cele care au făcut ravagii. Din cauza trăsnetelor doi oameni au fost uciși, iar altul a ajuns la spital.

Rafalele de vânt au ajuns până la o sută de kilometri pe oră și au pus la pământ un pod din beton, au smuls acoperișurile și au rupt copacii.

În Suceava, vântul care a atins 90 kilometri pe oră așa cum au și curenții care dau putere tornadelor, a smuls acoperișurile de pe cinci case. Mai multe așchii rupte, sau bucăţi întregi din acoperişuri au fost azvârlite de furtună în pereții acestei locuințe și au străpuns tencuiala ori au spart geamurile.

Imaginile de pe o cameră de supravegheat au surprins o tornadă care s-a format treptat și a înaintat rapid spre o localitate din județul Suceava.

O stație mare de carburanți și o vilă din Neamț au acoperișurile făcute țăndări.

Priviți cât de inspăimânător a arătat cerul în Oradea. Și la fel – spun oamenii – că a fost și în Bistrița-Năsăud, la Beclean, înainte să se pornească ceea ce localncii au descris drept urgie. Deloc exagerat dacă este să ne uităm la acest pod solid, care a fost pus la pământ.

 

Localnic: „Numai dintr-o dată a căzut prima grindină, cea de pe margine. Și apoi toate, una după alta.”

Localnic„La un moment dat am crezut că ne ia mașinile pe sus.”

În Bistrița intervin militarii ca să înlăture urmările vijeliei. Pe strâzi sunt bucăți de lemn și tablă.

Localnic: „O să sun la primărie să văd despre ce e vorba, dacă ne pot ajuta.”

Mai mulți copaci au fost frânți și sunt și mașini avariate în Gherla.

Fulgerele au dansat într-un spectacol periculos pe cerul din Galați. În Cluj au adus în schimb moarte. Doi frați, amândoi de peste 40 de ani, care erau pe un câmp cu animalele, au pierit în furtună împreună cu acestea.

Gheorghe Cuc, primar: „Au fost găsiți sub un arbore și s-a văzut la fața locului, a fost fie un fulger de o intensitate mare, fie este posibil să fi fost mai multe pentru că distanța dintre acele animale moarte era în jur de 150 – 200 de metri.”

Un bărbat de 59 de ani, care era în căutare de ciuperci, în momentul în care a pornit o vijelie puternică, a fost transportat de urgență la spital, cu elicoperul SMURD, după ce o creangă s-a rupt și a căzut peste el.

Furtuna a făcut victime și pe Transalpina, unde peisajul a devenit unul de iarnă. Joi seară un bărbat a fost rănit grav după ce a fost lovit de un trăsnet. Este vorba despre un cioban care era cu oile la păscut pe munte. El a fost transportat în cursul nopții la spital în stare gravă.

Lângă Salonta – Bihor, fulgerele au pornit incendii. A ars o casă.

La fel s-a întamplat și în Maramureș.

În unele zone din țară grindina a făcut ravagii. În mai multe localități din Vâlcea a căzut gheață de mărimea unui ou de găină, iar în Horezu, mai multor mașini le-au fost sparte parbrizele de bucățile uriașe de gheață.

Și în Satu Mare natura a oferit un spectacol înfricoșător. Un fotograf a reușit să surprindă aceste imagini în care întreg cerul era brăzdat de nori întunecați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *