Reacția familiei românului răpit de către teroriști în anul 2015 în Burkina Faso

0
127

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, a fost eliberat, a anunțat miercuri Ministerul român de Externe.

  • „În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.
  • Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.
  • Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Iohannis și Ciolacu, mesaje pe Twitter

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat eliberarea românului Iulian Gherguț, felicitând instituţiile române pentru eforturile făcute.

„Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituţiilor române implicate pentru eforturile permanente şi mulţumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a scris Iohannis pe Twitter.

Și premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Twitter în care a mulțumit instituțiilor implicate: „Salut reîntoarcerea în România a cetățeanului român răpit în Burkina Faso. Acest lucru a fost posibil prin efortul constant al tuturor instituțiilor românești cu responsabilități în domeniu și cu sprijinul partenerilor noștri externi. Mulțumiri tuturor!”.

Cine este Iulian Gherguț

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era încă ostatic în 2019 al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. Bărbatul – care avea atunci 39 de ani – era angajat al omului de afaceri Frank Timiş.

În 2018, ministrul afacerilor externe de la acel moment, Teodor Meleşcanu, spunea că în cazul românului răpit în Burkina Faso este menţinută celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cereau o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti. El mai spunea că a discutat cu omologul său din Burkina Faso şi a aflat că românul s-ar afla în Mali.

În iulie 2017, aripa Al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care era şi românul Iulian Gherguţ. Era pentru a treia oară (şi ultima) când Iulian Gherguţ a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa. Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso fuseseră făcute publice în august 2015. În toate mesajele, românul făcea apel la autorităţile române să îl ajute, spune HotNews.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul de presă, că „folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *