Operațiunea Himera: Traficanții de Oxycodonă prinși in fapt

0
315

Peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanyl, aproximativ 700 comprimate Oxycodonă, 1200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină au fost vândute ilegal de un angajat al unei firme de profil, potrivit DIICOT. Conform surselor judiciare, bărbatul vizat de acuzații este farmacist și a furat pastilele dintr-un important lanț de farmacii din România, informează Mediafax.

”Procurorii DIICOT și polițiștii fac joi trei percheziții în București, într-o cauză privind traficul de droguri de mare risc.

În cadrul acțiunii cu numele de cod „Himera”, s-a reținut faptul că în perioada 2022 -2023 suspectul, angajat al unui operator economic de profil, a comercializat în mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700 comprimate Oxycodonă, 1200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină.

În cursul zilei de joi, suspectul a fost prins în flagrant, în timp ce deținea și urma să vândă zeci de cutii cu comprimate cu substanță activă Fentanilul.

Mai multe persoane vor fi duse la sediul DIICOT Structura Centrală pentru audieri.

De asemenea, se fac verificări cu privire la modul în care operatorul economic aplică și respectă normele legale specifice activității desfășurate.

DIICOT precizează că Fentanilul și Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață , având în mod frecvent efect letal. Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripției medicale.

Un microgram de Fentanyl ucide un om

S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanylul este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agenției americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”.

Potrivit aceleiași surse, în anul 2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. Ca răspuns la această situație alarmantă, la inițiativa guvernului american, a fost constituită Coaliția globală privind amenințările asociate drogurilor sintetice, la care participă și România.

„Din punct de vedere al circulației ilicite, traficarea si punerea la dispoziția consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, (mult mai puternic decât heroina), reprezintă ca si în cazul Oxycodonei un factor de risc major pentru sănătatea publică”, potrivit DIICOT.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică și utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special și poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripții medicale întrucât prezintă un risc major de dependență. Oxicodona poate fi întâlnită pe piața farmaceutică sub denumirea de „Oxidolor” ori „Oxycontin” ori „Oxycodonă”, substanța activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă care figurează în tabelul anexă nr II al Legii 143/2000 .

Acțiunea beneficiază de sprijinul Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *