Ce au găsit procurorii de la firma lui Dumitru Buzatu

0
143

Tudor Buzatu, fiul șefului Consiliului Județean Vaslui, susține că procurorii au ridicat de la firma tatălui său plicuri cu „sume foarte mici”, iar banii proveneau „de pe cireșe și de pe porci”. Amintim că Dumitru Buzatu se află în arest preventiv, în dosarul în care a fost prins de DNA după ce a primit mită suma de 1,25 milioane de lei de la Emil Savin, un om de afaceri din Cluj a cărui firmă avea lucrări la drumul strategic Bârlad – Laza – Codăeşti.

Dumitru BuzatuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
 • „Procurorii au ridicat sume foarte mici de bani, sume de la firma tatălui meu, care se aflau în biroul firmei, gen bani de pe cireșe, bani de pe porci. Niște sume de genul sutelor sau miilor de lei. Toate notate cu proveniența.
 • Au ridicat câteva mii de lei în total, dar defalcate, erau cu plicuri scrise. Scria bani de pe cireșe și suma se afla în plic. Bani de la porci și suma se afla în plic, crescuse tata niște porci”, a declarat Tudor Buzatu pentru Libertatea.

„Ce socoteală să îi cer tatălui meu?”

Tudor Buzatu – nevoit să demisioneze din funcția de secretar de stat – susține că „cel mai probabil, nu mai are un viitor în politică”, după ce tatăl său a fost arestat preventiv, dar că nu poate să îl judece.

 • „Eu nu pot să-l judec pe tatăl meu, e relația între un fiu și un tată. Nu pot să-l judec prin prisma unui fapt, chiar dacă se va dovedi că e real. S-a încheiat relația politică, nu mai e șeful meu.
 • Nu îi mai pot cere socoteală că m-a afectat în cariera mea politică sau nu. Ce socoteală să îi cer tatălui meu?”, a mai spus Tudor Buzatu în declarația pentru Libertatea.

Dumitru Buzatu rămâne în arest, a decis definitiv, vineri, Curtea de Apel Iași, care a respins contestația șefului CJ Vaslui la decizia Tribunalului Vaslui de arestare preventivă.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Dumitru Buzatu:

 • „În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
 • În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

VIDEO Filmul flagrantului: „Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Dumitru Buzatu a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

 • „La orele 17.15, (…) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…) şi marca (…). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…), iar (…) la autoturismul (…), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…), (…) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean.

„Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…) cu nr. de înmatriculare (…) utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma (…), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui.

Buzatu primise 2.500 de bancnote de câte 500 de lei, marcate de către anchetatori pentru realizarea flagrantului. Banii primiţi drept mită erau pentru un contract din fonduri europene.

Discuția interceptată de procurori:

 • Dumitru Buzatu: Ai pescuit ceva?
 • Martor: Am prins câte un pește toți!
 • Dumitru Buzatu: Altceva… decât pește?
 • Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
 • Dumitru Buzatu: Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!
 • Martor: Hai! Hai!
 • Dumitru Buzatu: Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!
 • Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
 • Dumitru Buzatu: Când vin… vin, pescuiesc 5 minute și plec!
 • Martor: Gata! Da, da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?
 • Dumitru Buzatu: Acuma vin! Acuma ajung!
 • Martor: Acuma ajungeți?
 • Dumitru Buzatu: Acuma, vin acum, da.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat apoi că Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *