Predoiu, atac suburban la USR în Parlament

0
294

​Chemat în Parlament să dea explicații despre strategia privind combaterea traficului de droguri, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a lansat într-un atac virulent la adresa USR pe care l-a acuzat că a vrut să legalizeze drogurile, i-a făcut „distruși” pe useriști despre care a spus că au plecat de la guvernare „cu pantalonii murdari” și că au rămas „cu dinaintea goală” când au fost lăsați „de cei care i-au creat”.

Predoiu a venit la dezbaterea „Ora Guvernului”, la solicitarea USR – „Cum pregăteşte Ministerul de Interne lupta împotriva drogurilor? Strategiile şi măsurile Ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri”.

„Sunteţi distruşi din clipa în care v-au lăsat cei care v-au creat şi v-au manipulat din umbră. Aţi rămas fără epoleţi, cu dinaintea goală şi acum nu faceţi decât să atacaţi pe toţi cei care vor să facă ceva în ţara asta”, le-a strigat Predoiu celor de la USR, de la tribuna Parlamentului.

Principalele declarații din plenul Parlamentului:

17:02Ședința s-a încheiat.

16:33 Lucian Bode, deputat PNL:

  • Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment de la 2 Mai, nu aţi fi adus această temă în dezbaterea Parlamentului. Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment de la 2 Mai, aţi fi susţinut cu aceeaşi tărie proiectul de lege prin care propuneţi legalizarea consumului de canabis şi dezincriminarea posesiei până la 3 grame. Este adevărat că nu aţi spus când 3 grame, când aveţi voie – dimineaţa, seara, după-masă, înainte de masă”, a declarat Bode în plenul Camerei Deputaţilor.
  • Am spus-o şi o repet, problema drogurilor reprezintă o ameninţare complexă care afectează nu doar sănătatea publică, ci şi securitatea şi coeziunea socială. Responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme aparţine tuturor şi implică un efort comun din partea societăţii, a instituţiilor şi partenerilor non-guvernamentali. Contextul este unul dificil, dar soluţii există, domnilor de la USR, fiind necesară, în opinia Partidului Naţional Liberal, o abordare pe trei paliere: a prevenţiei, a combaterii şi asistenţei pentru victimele consumului de droguri

16:25 Ionuț Moșteanu: Domnul ministru este zmeu aici și apoi se duce la Guvern și stă drepți în fața celor cu epoleți de acolo. Nu am văzut niciun răspuns din partea ministrului însă realitatea rămâne, sunt droguri în școli și nicio mare rețea destructurată. Nu ne-ați explicat unde se uitau polițiștii din Constanța timp de doi ani?

16:18 Cătălin Predoiu, ministrul de Interne:

  • „Există o strategie națională antidrog adoptată de către Parlament. Vă citez din această strategie: Cel mai consumat drog în rândul copiilor de 16 ani este canabis. Vă spune ceva canabis, domnilor de la USR? Ați promovat un proiect privind legalizarea canabisului.
  • Ar trebui să vă spună pentru că dvs, care vă frângeţi mâinile acum de această problemă, aţi promovat şi susţinut un proiect de lege privind legalizarea canabisului.
  • Pe de o parte, veniţi aici şi spuneţi că e mare problemă cu drogurile, şi să ştie românii, pe de altă parte, cereţi în Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri, asta este realitatea.
  • Şi nu e doar una. În 2019, fosta colegă Presadă, susţinută de fostul dvs lider de partid, susţinut, vârf de lance, de fostul premier Cioloş, făceaţi campanie la festivalul Saga pentru consumul de droguri, promovând proiectul de lege 3 grame.
  • Ăsta e partidul dvs, trei litere, trei grame. Proiectul în care se spunea că ar trebui să fie legalizat consumul şi deţinerea de droguri, dacă sunt 3 grame, ca să lămurim aceste lucruri de la început.
  • Eu înțeleg că v-ați trezit după Vama Veche și ați mirosit că este o temă electorală de actualitate, dar nu aveți substanța nici onestitatea să o faceți corect. Ați ventilat tot felul de minciuni la microfon.
  • În prima zi de activitate la minister am convocat toate instituțiile aflate în subordine și le-am trasat ca sarcină lupta cu drogurile și crima organizată. Ca urmare 297 de acțiuni operative importante începând cu 4 iulie urmate de mandate de percheziție, mandate de reținere și arestare și trimitere în judecată. 297 asta nu înseamnă muncă? 297 numai în mandatul meu pe droguri.
  • Spuneţi de capturi, peste 600 de kg de droguri de mare risc capturate, peste 600 de tone de masă verde, plus tona de ieri. Peste 1,7 milioane de pastile de precursori, astea sunt capturi care au fost investigate ani de zile. Să ne uităm la ultimele trei luni, că spuneţi că nu am făcut nimic. 211 acţiuni operative pe crimă organzată, 2.400 de fapte penale documentate, 210 kg de droguri scoase din piaţă, 44 de grupuri de crimă organizată destructurate. Dacă dvs vi se pare că a destructura în trei luni de zile 44 de grupuri de crimă organizată şi a captura 210 kg de droguri înseamnă că mă ascund în birou, înseamnă că numai stând în birou facem aceste lucruri. Eu nu cred aceste lucruri, e vorba de munca poliţiştilor care în teren, în fiecare zi muncesc.
  • ​Dacă vreți să vorbim de distrugere, că sunteți obsedați de acest cuvânt. Distrus este propriul dvs partid, pentru că nu faceți decât să denaturați și să subminați orice lucru bun care se face. Nu mai cumpără nimeni acestă retorică că numai dvs sunteți buni, până ajungeți la guvernare unde ați mai fost duși de urechiușe și ați plecat cu pantalonii murdari când ați dat piept cu PNL la prima bătaie politică. Sunteți distruși din clipa în care v-au lăsat cei care v-au creat, și v-au manipulat din umbră, ați rămas fără epoleți, cu dinaintea goală.

16:11 Ionuț Moșteanu, lider grup USR:

  • „V-am chemat astăzi în Parlament pentru că vrem să vedem dacă există vreo urmă de speranță dacă vreți și puteți să vă luptați cu traficanții de droguri că din declarațiile din presă din ultima vreme pare că v-a învins sistemul și v-ați dat bătut, pare că ați primit pe mână un minister care s a dovedit a fi o pălărie prea mare pentru dumneavoastră așa cum a fost și pentru colegul dumneavoastră domnul Lucian Bode situația cu traficul de droguri este atât de gravă încât s-a trezit și președintele Iohannis care ne-a promis că o să convoace în CSAT dar asta era la începutul școlii pe 11 septembrie.
  • Vă cer să le dați azi românilor măcar un pic de speranță că știți ce faceți și că vreți să faceți ceva în realitate. Din păcate se vede că sunteți doar un spectator la un film cu mari mafioți.

Încă din 8 septembrie, USR i-a cerut lui Predoiu să vină în Parlament pentru a explica situaţia actuală a Poliţiei Române.

Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne și a readus în spațiul public fenomenul traficului și consumului de droguri.

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

În 29 august, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spunea că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”.

El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri nu sunt suficiente și că așteaptă de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Predoiu spunea că la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române:

  • „Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.
  • Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații după ce a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *