Vine Zelenski în România

0
103

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea veni într-o vizită în România în 10 octombrie, conform unor surse oficiale citate de Digi 24. Ar fi prima vizită la București a liderului de la Kiev, de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

 

O confirmare oficială va veni, cel mai probabil, în ziua vizitei, din motive de securitate.

În 23 august, s-a aflat în vizită la București premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, care a anunțat că președintele Volodimir Zelenski va veni în România, dar fără să ofere mai multe detalii. „Cred că președintele Zelenski va veni în România. Nu pot spune data, dar știu că o va face”, a declarat la Digi24 Denîs Șmîhal.

De ce ar veni Zelenski în România

Vizita ar avea loc și în contextul sprijinului constant dat de România Ucrainei, inclusiv în criza cerealelor.

În 26 septembrie, în discursul adresat naţiunii, președintele Ucrainei a spus că aşteaptă şi de la alte ţări vecine „o cooperare constructivă”, în problema cerealelor, aşa cum se întâmplă cu România şi cu Bulgaria:

  • „Am avut o întâlnire cu oficialii guvernamentali şi cu Oficiul privind exporturile noastre de cereale. Am coordonat măsurile ulterioare şi am înregistrat rezultatele obţinute.
  • În primul rând: Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale. Acest lucru este complet raţional. În al doilea rând, eliminăm treptat emoţiile din acest subiect în majoritatea problemelor. Lucrul cu vecinii noştri poate şi ar trebui să fie în întregime constructiv, iar Ucraina face totul pentru asta. În al treilea rând, sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere.
  • Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie”.

În 5 aprilie 2022, la mai puțin de două luni de la invazia Rusiei în Ucraina, Zelenski a avut o intervenție prin apel video în Parlamentul României. Volodimir Zelenski a făcut referire în discursul său la Revoluţia din decembrie 1989.

„Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale”, a spus Zelenski în discursul susținut în Parlamentul României.

Președintele Volodimir Zelenski a fost în iunie în Republica Moldova pentru un summit al liderilor europeni cu o puternică valoare simbolică în contextul războiului pornit de Vladimir Putin. 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE s-au reunit atunci în Republica Moldova, la Bulboaca, la câțiva zeci de kilometri de Ucraina.

Atunci, președintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au transmis o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *