Cum se va desfăsura războiul dintre Israel si Hamas

0
194

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit vineri că actuala campanie militară din Gaza contra grupării se va desfășura în trei faze principale, ultima fiind cea prin care Israelul renunță la orice responsabilitate pentru viața din Fâșia palestiniană, transmit Reuters, Haaretz și The Jerusalem Post.

Gallant a făcut aceste declarații în timpul unei ședințe de informare a Comisiei pentru afaceri externe și apărare a parlamentului, a declarat biroul său.

„Gallant a detaliat obiectivele campaniei, inclusiv eliminarea Hamas și distrugerea atât a capacităților sale militare, cât și a celor de guvernare, eliminarea completă a responsabilității israeliene din Fâșia Gaza și crearea unei noi realități de securitate în regiune”, se arată într-un comunicat de presă.

„7 octombrie este ziua în care a început procesul de distrugere a Hamas”, a spus înaltul oficial israelian.

El a explicat că războiul va fi împărțit în trei faze, dintre care prima este „o campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii” pentru a distruge Hamas. După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică”.

Etapa finală a campaniei va include „crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața din Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a declarat ministrul apărării.

Faptul că Israelul vrea să-și ia mâna total de pe Gaza poate avea un efect major asupra palestinienilor din Fâșie, care depind într-o măsură enormă de Israel în ce privește aprovizionarea cu alimente, apă, energie electrică, dar și în privința locurilor de muncă.

Cele trei faze ale războiului contra Hamas

În prezent, a spus Gallant, armata israeliană (IDF) se află încă în prima etapă de utilizare a puterii aeriene și a atacurilor de la distanță asupra Hamas, care va include pe parcursul ulterior și o invazie terestră.

Ministrul apărării a presupus apoi că invazia terestră a FDI va învinge în linii mari forțele Hamas, creând o nouă realitate în care FDI este puterea copleșitoare în Gaza, punând capăt primei etape.

În cea de-a doua etapă, IDF va trebui să ducă o luptă de contrainsurgență la niveluri inferioare.

Aceasta va include combaterea unor tactici de luptă de gherilă la scară redusă ale Hamas și ale altor grupuri jihadiste, care s-ar putea să se estompeze în rândul populației civile, dar care intenționează să reziste în continuare, pe alocuri în momente strategice, și să folosească tactici asimetrice, cum ar fi metodele „lovește și fugi”.

Presupunând că IDF va elimina în cele din urmă aceste atacuri de gherilă sau le va reduce la un nivel suficient de mic, Israelul va încerca apoi să „înlăture responsabilitatea sa pentru viața din Fâșie”.

Ce a spus și ce nu a spus Gallant

Yoav Gallant, remarcă Jerusalem Post, este primul oficial care a recunoscut în mod deschis că Israelul se va confrunta probabil cu o insurgență prelungită, care va folosi tactici de război de gherilă, chiar și după ce va „câștiga” invazia terestră iminentă.

În plus, el a spus mai clar decât orice alt oficial anterior că Israelul nu dorește să recucerească și să ocupe permanent Gaza.

Foarte important, planul prezentat de Gallant încă nu precizează cine poate gestiona Gaza după ce IDF renunță la control: Autoritatea Palestiniană, ONU, o altă forță multinațională sau o combinație din cele de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *