„Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben şi albastru”

0
104

Ucraina a avut un răspuns tăios, duminică, pentru Papa Francisc, promiţând că nu se va preda „niciodată” Rusiei, ca răspuns la apelul suveranului pontif de a avea „curajul să ridice steagul alb” şi să negocieze, relatează AFP și News.ro.

„Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care trăim, murim şi triumfăm. Nu vom ridica niciodată un alt drapel”, a răspuns şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-un mesaj pe X (fostul Twitter).

„În ceea ce priveşte steagul alb, cunoaştem strategia Vaticanului în prima parte a secolului XX. Vă invit să evitaţi să repetaţi greşelile trecutului şi să sprijiniţi Ucraina şi poporul său în lupta pentru viaţă”, a adăugat el, referindu-se în mod clar la perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi la relaţiile Bisericii de la Roma cu Germania nazistă.

În final, șeful diplomaţiei de la Kiev şi-a exprimat speranţa că Suveranul Pontif „va găsi ocazia de a face o vizită canonică în Ucraina”.

Într-un interviu acordat televiziunii publice elveţiene RTS, datând de la începutul lunii februarie şi difuzat sâmbătă, Papa Francisc, întrebat despre situaţia din Ucraina, a îndemnat Kievul să nu îi fie „ruşine să negocieze, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”.

„Cred că cei mai puternici sunt cei care văd situaţia, se gândesc la popor şi au curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia”, a afirmat el.

Papa Francisc, care conduce Biserica Catolică din 2013, şi-a atras deja critici în primele luni ale invaziei ruseşti în Ucraina prin faptul că nu a numit în mod clar Rusia drept agresor.

Anul trecut, el a numit un cardinal ca mediator pentru a încerca să obţină negocieri de pace. Cardinalul a vizitat deja Moscova, Kiev, Washington şi Beijing.

Precizările Vaticanului

Sâmbătă seară, Vaticanul a încercat să corecteze lucrurile, insistând într-un comunicat de presă că sintagma „steag alb” a însemnat „o încetare a ostilităţilor, un armistiţiu la care se ajunge cu curajul de a negocia”, şi nu o capitulare.

După rugăciunea Angelus de duminică, Papa Francisc a făcut, de asemenea, apel la pace „în Ucraina martirizată”.

Dar alţi oficiali i-au luat în nume de rău cuvintele. Andrii Yurash, ambasadorul Kievului la Vatican, a comparat sugestia cu negocierile cu Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a scris el pe X.

Şeful Bisericii greco-catolice ucrainene, care are oficial peste 5 milioane de membri în Ucraina, a reacţionat şi el, deşi fără a-l menţiona în mod clar pe Papă. „Credeţi-mă, nimeni nu are ideea de a se preda, chiar şi acolo unde au loc astăzi luptele – ascultaţi-i pe oamenii noştri din regiunile Herson, Zaporojie, Odesa, Harkov, Sumî!”, a declarat Sviatoslav Şevciuk, sâmbătă, în timpul unei slujbe într-o biserică din New York, unde se afla în deplasare.

La rândul său, Edgars Rinkēvičs, preşedintele Letoniei, fostă republică sovietică care are relaţii tensionate cu Moscova şi se teme de o agresiune rusă, i-a cerut Ucrainei „să nu capituleze în faţa răului”, ci să îl învingă, astfel încât „el (răul, Rusia – n.r.) să fie cel care ridică steagul alb”.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *