Curent oprit la Cernobîl. Risc de radiatii!!!

0
170
Cernobîl

​​Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.

Întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

Peste 200 de tehnicieni și paznici sunt blocați la fața locului, lucrând 13 zile la rând sub supravegherea rusă.

Toate reactoarele de la Cernobîl sunt închise de mult timp.

Investițiile în energie nucleară au fost pornite de sovietici în RSS Ucraineană în 1970 când a început construcția unităților 1 și 2 la Cernobîl, ele fiind date în folosință în 1977. Șase ani mai târziu erau terminate unitățile 3 și 4, iar în 1986 se producea celebrul accident nuclear.

„Încărcarea termică a bazinului și volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru a asigura o îndepărtare eficientă a căldurii fără energie electrică”, a precizat AEIA pe Twitter.

 

Vezi și https://informateca.ro/rusii-crimeea-donetk-luhansk-opri-razboiul/

 

Centrala de la Cernobîl „a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus, nu mai are sursă de energie”, se arată într-o postare pe Facebook a companiei, citată AFP. „Nu există nicio posibilitate de refacere a liniilor”, precizează operatorul.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Energoatom precizează că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece pe fondul unei pene de curent.

Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, se arată într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *