Retragerea rușilor de lângă Kiev este o consecință a rezistenței ucrainenilor, spune Volodimir Zelenski, într-un mesaj transmis în noaptea de miercuri spre joi. El susține că armata ucrainană este pregătită să apere la fel de bine și regiunea Donbas, asupra căreia a anunțat Rusia că se va concentra. Liderul de la Kiev a dezvăluit că i-a cerut lui Joe Biden, când au vorbit la telefon, noi arme – tancuri, avioane și piese de artilerie. Miercuri seară, Statele Unite au anunțat că vor trimite Ucrainei 100 de drone kamikaze. Acestea fac parte din pachetul de ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, aprobat de Joe Biden în urmă cu două săptămâni.
Vezi și: https://informateca.ro/programele-rabla-clasic-si-rabla-plus-pentru-persoane-juridice-a-treia-sesiune/
Roberta Metsola, primul oficial UE care merge la Kiev după invazia rusă
ACTUALIZARE 23:59 Președinta Parlamentului European este în aceste momente în drum spre Kiev. Roberta Metsola a postat această informație, în engleză și ucraineană, pe contul său de Twitter, joi seara târziu.
Roberta Metsola este primul lider al unei instituții europene care ajunge în capitala Ucrainei, după izbucnirea războiului.
Anterior, la mijlocul lunii martie, premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei au venit cu trenul la Kiev pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, aceasta fiind prima vizită a unor lideri străini în capitala acestei ţări după începerea invaziei militare ruse.
Pentagon: Șase dintre transporturile destinate securității Ucrainei au ajuns deja la destinație. Londra: Trimitem mai mult ajutor letal
ACTUALIZARE 23:50. Șase transporturi destinate Ucrainei ca asistență de securitate au ajuns deja în regiune, făcând parte din pachetul de 800 de milioane de dolari aprobat de președintele Joe Biden la 16 martie, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Între sistemele de armament care au ajuns deja în Ucraina se numără rachete Javelin și Stinger, dar și articole medicale, veste antiglonț, arme de calibru mic și muniție, a precizat oficialul Pentagonului, citat de CNN.
Pe de altă parte, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat, după o conferință a donatorilor, că Londra și aliații vor trimite în curând Kievului ajutor letal suplimentar.
În plus, prezența portavionului USS Harry S. Truman în Marea Mediterană va fi prelungită, în condițiile în care invazia rusă continuă, a decis secretarul apărării, Lloyd Austin.
Joe Biden: Există indicii că Putin se autoizolează și că și-ar fi plasat în arest unii consilieri. Nu cred că se retrage de la Kiev
ACTUALIZARE 23.10 Președintele american Joe Biden a declarat joi că există unele indicii că președintele rus Vladimir Putin se autoizolează și că și-ar fi pedepsit unii dintre consilieri, dar a subliniat că SUA nu au suficiente dovezi pentru a afirma acest lucru cu certitudine. Pe de altă parte, el și-a declarat scepticismul în legătură cu declarațiile Moscovei potrivit cărora și-ar retrage trupele din preajma capitalei ucrainene Kiev.
Președintele Biden a fost întrebat de un jurnalist CNN în ce măsură președintele rus este dezinformat de consilierii săi, așa cum au relatat în ultimele zile mai multe surse occidentale.
„Este o întrebare deschisă. Există o mulțime de speculații, dar se pare că – dar nu spun asta cu certitudine – se pare că se autoizolează și există unele indicii că a concediat sau i-a plasat în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi. Dar nu vreau să pun prea mult preț pe asta în acest moment, pentru că nu avem atât de multe dovezi concrete”, a adăugat șeful Casei Albe.
Recolta de cereale a Ucrainei ar putea fi redusă la jumătate din cauza războiului
ACTUALIZARE 22:25 Recolta de cereale a Ucrainei pe acest an ar putea fi redusă la jumătate din cauza războiului pornit de Rusia, avertizează ministrul ucrainean al agriculturii.
Dacă Ucraina a avut, anul trecut, o recoltă de 106 milioane de tone de cereale, un record absolut, în acest an aceasta va fi cu „25 până la 50%” inferioară, a prognozat ministrul Mikola Solski. „Şi încă este un pronostic optimist”, a adăugat el.
Invazia rușilor în Ucraina a bulversat industria sa agricolă, într-un moment în care țara, reputată pentru terenurile sale foarte fertile, era al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu. O parte dintre regiuni, în special în sudul fertil, sunt pradă ostilităţilor şi au devenit inaccesibile.
Ucrainenii „vor semăna peste tot unde este posibil” dar numai „între 50 şi 75% din teritorii” vor putea fi exploatate, a subliniat Solski.
O altă problemă este că numeroşi agricultori „s-au alăturat armatei sau apărării teritoriale” creând o penurie de mână de lucru, a constatat Solski, al cărui minister încearcă să instituie un „sistem de scutiri provizorii” care să le permită muncitorilor să nu fie mobilizaţi.
În ciuda războiului, ucrainenii au început deja să semene grâu, orz, rapiţă, ovăz, floarea soarelui şi soia, dar evoluţia situaţiei din teren forţează exploatările agricole şi autorităţile să improvizeze.
„Nu ştim ce culturi vor fi plantate (…) Fiecare fermier sau exploatare va lua propria decizie în funcţie de disponibilităţile de seminţe, de îngrăşăminte, de pesticide şi de combustibil”, a explicat ministrul.
Biden a anunțat că SUA scot pe piață 180 de milioane de barili de petrol din rezerva sa strategică
ACTUALIZARE 21:38 Președintele Joe Biden a anunțat, joi seară, eliberarea pe piață a unui număr fără precedent de barili de petrol din rezerva strategică a Statelor Unite, cea mai mare de la crearea acestei în 1974 – 180 de milioane de barili de petrol, pe parcursul a șase luni, scrie BBC.
Deja de la momentul anunțului, prețul petrolului a început să scadă. Decizia președintelui american este menită să amelioreze situația dificilă creată pe piețele globale de invazia rusească în Ucraina.
Președintele Biden a precizat că măsura va fi urmată de alte acțiuni pentru creșterea producției americane de petrol.
După anunțul președintelui SUA, prețurile petrolului au început să scadă – de exmplu la 103 dolari pe baril la West Texas Intermediate și 108 dolari la Brent Crude.
Premierul Poloniei: Rusia urmărește să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”
ACTUALIZARE 20:50 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la CNN că trupele rusești urmăresc să captureze „cât de curând” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-și întări poziția în negocieri.
„Văd că trupele rusești se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să încercuiască forțele ucrainene – în special în regiunea Donbas. Și apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această poziție foarte puternică”, a declarat premierul polonez.
Morawiecki spune că aliații Ucrainei trebuie să continue să impună Rusiei un „set zdrobitor de sancțiuni”. Moscova „se teme de sancțiuni pe termen lung. Noi pledăm pentru confiscarea activelor lor și facem tot posibilul pentru a nu mai cumpăra petrol și gaze rusești”, a arătat premierul polonez.
În ciuda faptului că aliații occidentali au impus deja sancțiuni dure, premierul a avertizat că prețul rublei rusești a rămas în mare parte stabil și că aceasta este o dovadă că „pentru moment, Putin și oamenii săi au reușit să schimbe politica fiscală, politica monetară, politica financiară în așa fel încât să fie imuni la sancțiuni, într-o anumită măsură, cel puțin pentru următoarele câteva luni”.
„Pentru următoarele săptămâni și următoarele două luni, Rusia este pregătită pentru acest război. Nu sunt atât de sigur dacă Occidentul, dacă Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO sunt la fel de pregătite. (…) Opinia noastră publică se va sătura de acest război”, a mai spus el.
Morawiecki a avertizat, de asemenea, că, în timp ce „ucrainenii luptă cu inimi de leu”, Occidentul trebuie să sporească urgent aprovizionarea cu armament a acestei țări și a făcut un apel direct către Statele Unite să „acționeze rapid, pentru că ei, ucrainenii, luptă pentru valorile noastre, valorile noastre universale”.
Patru zone în care rușii își concentrează atacurile aeriene
ACTUALIZARE 20:40. Forțele ruse continuă să își concentreze loviturile aeriene asupra Ucrainei în patru zone, inclusiv în capitala Kiev, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
Potrivit oficialului, atacurile aeriene lansate de ruși se concentrează asupra orașelor Kievul, Cernihiv, Izium (la sud de Harkov) și regiunea Donbas.
„Am văzut că rușii continuă să crească numărul de ieșiri ale avioanelor, în ultimele 24 de ore, până la peste 300, iar loviturile lor se concentrează asupra Kievului, Cernihivului, Iziumului și Donbasului, cam acestea sunt cele patru zone în care își desfășoară cele mai multe atacuri”, a declarat oficialul.
El a subliniat că „Kievul este în continuare foarte amenințat de loviturile aeriene”, în ciuda anunțului Rusiei că se retrage din zonă.
Energoatom: Soldații ruși de la Cernobîl, pe punctul de a se revolta. Au început să simtă efectele contaminării radioactive
ACTUALIZARE 19:50 Energoatom, întreprinderea de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina, a anunțat joi că forțele rusești s-au retras de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear civil din lume, relatează CNN.
„Nu am mai avut nicio problemă. S-a confirmat că ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din zona de excludere, s-au deplasat în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus”, a scris Energoatom pe contul de Telegram.
Centrala nucleară de la Cernobîl și teritoriul din jur au căzut în mâinile trupelor rusești chiar în primele zile ale invaziei.
Potrivit Energoatom, rupele ruse și-au anunțat joi intenția de a pleca și de a preda controlul. Energoatom a postat copia unei scrisori oficiale care ar fi fost semnată de un reprezentant al Gărzii Naționale a Rusiei, de un reprezentant al companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom și de un șef de tură al centralei de la Cernobîl, cu titlul „Actul de acceptare și transfer al protecției centralei nucleare de la Cernobîl”.
În comunicatul transmis pe Telegram de Energoatom se precizează că în centrală au rămas câțiva „rașiști” – o insultă ucraineană la adresa rușilor care combină cuvintele „fascist” și „rasist”, notează CNN.
„Informațiile despre fortificațiile și tranșeele pe care rașiștii le-au construit chiar în Pădurea Roșie, cea mai poluată din întreaga zonă de excludere, se confirmă”, mai spune Energoatom. „Așadar, nu este surprinzător faptul că ocupanții au fost expuși unor doze semnificative de radiații și au intrat în panică la primul semn de boală. Iar aceasta s-a manifestat foarte repede. Ca urmare, aproape că a izbucnit o revoltă în rândul militarilor, iar aceștia au început să se regrupeze”, susține Energoatom.
CNN precizează că nu a reușit să verifice aceste afirmații.
Rusia interzice exportul de seminţe de floarea soarelui şi impune cote la exportul de ulei de floarea soarelui
ACTUALIZARE 19:54 Rusia va interzice exportul de seminţe de floarea soarelui, începând de vineri şi până la finele lunii august, şi, de asemenea, va impune cote la exporturile de ulei de floarea soarelui, în ideea de a evita problemele de aprovizionare şi a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală, a anunţat joi Ministerul rus al Agriculturii, informează Reuters.
Ucraina şi Rusia sunt cei mai mari producători mondiali de ulei de floarea soarelui, iar India este unul din principalii clienţi.
Șeful militar al armatei britanice: „În multe privințe, Putin a pierdut deja”
ACTUALIZARE 19.46 Amiralul Tony Radakin, șeful militar al Forțelor Armate ale Regatului Unit, spune că poziția lui Putin „a slăbit” ca urmare a războiului din Ucraina. „În multe privințe, Putin a pierdut deja”, este de părere militarul britanic.
Mai multe detalii: https://www.digi24.ro/stiri/externe/razboi-in-ucraina-zelenski-rusii-se-concentreaza-in-donbas-suntem-pregatiti-pentru-asta-nu-vom-ceda-nimic-1889501