Severodoneţk continuă să reziste, dar orașul e aproape încercuit. Zelenski: Nu putem lupta până la ultimul om

0
244
razboi

Ucraina a intrat în ziua 94 a războiului cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski spune că situația din Donbas este „foarte dificilă” și că forțele Moscovei și-au concentrat armata în atacurile din est. Noi imagini din satelit arată operațiuni militare rusești în zona orașelor Liman și Popasna, în timp ce forțele ruse câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk. Însă liderul de la Kiev a transmis că „Donbas va fi ucrainean”. În ciuda situației dificile cu care se confruntă armata ucraineană, despre care președintele Zelenski spune că „nu poate lupta până la ultimul om”, Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriile sale, „nici la Crimeea, nici la Donbas”.

Vezi și: Un oficial ucrainean sugerează că „ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta ce aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc

Scholz şi Macron au vorbit la telefon cu Putin și i-au cerut să înceapă „negocieri directe serioase” cu Zelenski

ACTUALIZARE 18:50. Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă în trei, „negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, arată un comunicat al cancelariei de la Berlin. Macron şi Scholz i-au cerut preşedintelui rus „negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi o soluţie diplomatică a conflictului”. Totodată, cancelarul german şi preşedintele francez i-au cerut preşedintelui rus să vegheze la „o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile”.

Cei doi lideri occidentali „au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii”, se mai spune în comunicat.

Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.

A fost abordată şi tema situaţiei alimentare mondiale, iar cancelaria germană menţionează că preşedintele Putin „a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

Convorbirea a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali, care caută soluții de a pune capăt războiului.

Zelenski: Nu putem lupta până la ultimul om

ACTUALIZARE 16:19 Ucraina nu poate să lupte „până la ultimul om”, a spus președintel Volodimir Zelenski, sâmbătă, într-un interviu acordat unei televiziuni olandeze și citat de Bloomberg.

Zelenski a avertizat că pentru a relua controlul asupra teritoriilor sale ocupate militar, Ucraina va pierde „sute de mii de vieți”.

O revenire la pozițiile din 24 februarie este cheie pentru negocieri, a mai spus președintele ucrainean, adăugând că „nu suntem pregătiți să renunțăm nici la Crimeea, nici la Donbas”.

Rușii fură 2.700 de tone de metal din Mariupol cu o navă care va pleca din port

ACTUALIZARE 16:00 O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat orașul pentru a încărca metal și a-l transporta către Rusia, scrie, sâmbătă, agenția de presă TASS. Kievul acuză Rusia de furt, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru TASS că vasul va încărca 2.700 de tone de metal înaintea transportului programat luni pe o distanță de 160 de kilometri est către orașul rusesc Rostov-pe-Don. Purtătorul de cuvânt nu a spus unde a fost produs metalul care va fi luat.

Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a spus că transportul înseamnă că Rusia fură.

„Furtul în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei continuă”, a scris aceasta pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Ca urmare a furtului din cerealele Ucrainei, ocupanții au recurs la exportarea produselor de metal din Mariupol”.

Cel mai mare producător de oțel al Ucrainei, Metinvest, a spus vineri că este îngrijorat că Rusia ar putea folosi câteva nave abandonate în Mariupol pentru a „fura și a face contrabandă cu produse metalurgice” ce aparțin companiei. Aceasta a acuzat Rusia de piraterie.

Întrebat, sâmbătă, dacă metalul care urmează să fie transportat aparține Metinvest, un purtător de cuvânt al companiei a afirmat: „Am spus ieri că metalul nostru este în portul din Mariupol, da”.

Poroșenko spune că i s-a refuzat ieşirea din ţară

ACTUALIZARE 15:35 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko – rival politic al actualului şef de stat, Volodimir Zelenski, a anunţat, sâmbătă, că i s-a refuzat ieşirea din ţară pentru o deplasare în Lituania şi a avertizat că această decizie riscă să rupă „armistiţiul politic”, în plină invazie rusă.

Poroşenko, fost preşedinte între 2014 şi 2019, conduce, în prezent, partidul Solidaritatea Europeană, a doua cea mai mare formaţiune din parlament, făcând parte din opoziţie.

Conform serviciului său de presă, fostului şef de stat „i-a fost refuzată ieşirea din Ucraina” în condiţiile în care trebuia să ia parte la Adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius şi primise „toate permisiunile formale pentru a părăsi ţara”, ca membru permanent al delegaţiei ucrainene.

Poroşenko urma de asemenea să poarte convorbiri la Vilnius cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi cu un grup de parlamentari lituanieni şi europeni, după care urma să se deplaseze la Rotterdam, în Ţările de Jos, pentru un summit al partidelor europene.

„Există riscul ca prin această decizie autorităţile să fi rupt armistiţiul politic stabilit în vreme de război cu forţele de opoziţiei, ce reprezintă un pilon al unităţii naţionale în faţa agresiunii ruse”, a adăugat serviciul de presă al fostului preşedinte.

Autorităţile ucrainene l-au plasat în decembrie 2021 pe preşedintele Petro Poroşenko sub anchetă oficială pentru înaltă trădare, acuzându-l de legături cu finanţarea forţelor separatiste în regiunea Donbas. Parchetul a cerut de asemenea tribunalului să-l oblige pe Poroşenko să nu părăsească Kievul fără permisiunea anchetatorilor săi şi să-i fie reţinut paşaportul pentru a-l împiedica să părăsească ţara.

Sursă Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *