SUA dau 14 milioane de dolari pentru ca România să aibă primele centrale cu mini-reactor din Europa

0
159
SUA

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.

Vezi și: Ministrul Aurescu discută luni cu omologul sârb despre parcursul european al Serbiei şi problematica minorităţilor naţionale

Președintele Joe Biden a venit la summitul G7 din Germania având printre obiective lansarea unui parteneriat cu ţările în curs de dezvoltare în domeniul investițiilor în infrastructură, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC  vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel.

Grație eforturilor guvernului SUA, beneficiind de susținere din partea Departamentului Comerțului și de asistență tehnică din partea statului și al USTDA, această investiție este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată Casa Albă.

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, de 14 milioane de dolari, pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”, a reacționat președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, au anunțat luna trecută Nuclearelectrica și compania americană NuScale la un seminar organizat la București în parteneriat cu Departamentul de Comerț al Statelor Unite.
România devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie „curată”.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu care a costat 1,2 milioane de dolari, fonduri primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021 în cadrul unui grant oferit tot de guvernul american pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

De ce este anunțul este important pentru România

Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică grație uneia dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară  – tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale -România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și de a avea un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri, a anunțat luna trecută compania Nuclearelectrica.

Cum a ajuns România să instaleze primul SMR NuScale din Europa

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.

Acordul interguvernamental dintre SUA și România în domeniul nuclear civil a primit în prealabil și acordul Comisiei Europene.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, printr-un memorandum de înțelegere cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relații puternice în domeniul nuclear între România și SUA, care a început în 1981, când președintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unității 1 de la Cernavodă, reamintește Nuclearelectrica.

Sursă Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *