Serghei Lavrov spune că Rusia negociază mereu în așa fel încât „să nu îi fie rușine”

0
138

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia este mereu responsabilă în ceea ce privește poziția sa și negociază întotdeauna în așa fel încât „să nu îi fie rușine”, relatează TASS.

Lavrov a făcut comentariile după ce a fost întrebat de jurnaliștii ruși despre noul documentar „Un President, l’Europe et la guerre” difuzat de France 2 în care sunt prezentate imagini cu o discuție telefonică între președintele francez Emmanuel Macron și Vladimir Putin.

„În principiu, negociem în așa fel încât să nu ne fie niciodată rușine. Întotdeauna spunem ceea ce gândim și suntem gata să răspundem pentru aceste cuvinte și să ne explicăm poziția”, a spus miercuri șeful diplomației ruse la o conferință de presă susținută la Hanoi după discuții cu omologul său vientnamez.

„Cred că etica diplomatică, desigur, nu implică o astfel de scurgere unilaterală”, a deplâns Lavrov, amintind totuși că a existat o situație în care și Rusia a publicat o înregistrare a negocierilor duse cu Franța și Germania în cadrul formatului Normandia.

„Dar înainte de a publica conținutul discuțiilor mele cu colegii din Franța și Germania, i-am avertizat de trei ori că dacă nu primim explicații clare de ce refuză documentele convenite cu participarea lor directă, atunci vom fi obligați să le facem publice”, a mai susținut el miercuri.

Comentariile sale vin la o zi după ce a efectuat o vizită oficială în Mongolia, țară în care a fost pozat în fața unei urne cu o zvastică pe ea, declanșând un val de ironii în mediul online.

Discuție suprarealistă între Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Documentarul realizat de jurnalistul francez Guy Lagache prezintă la un moment dat un dialog suprarealist între liderul de la Palatul Élysée și omologul său de la Kremlin.

„Aş dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situaţie şi dacă se poate destul de direct, aşa cum facem amândoi, să-mi spui care îţi sunt intenţiile”, i-a transmis Macron lui Vladimir Putin.

„Ce aș putea să spun? Vezi şi singur ce se întâmplă”, i-a răspuns liderul Rusiei, cu referire la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei.

„De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (pentru a le pune în aplicare). Te minte”, atacă Vladimir Putin, acuzându-l pe Macron că vrea să doteze Ucraina cu arme nucleare.

Macron i-a cerut președintelui rus să păstreze legătura „în timp real”

Emmanuel Macron ajunge în cele din urmă la scopul apelului său, acela de a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu preşedintele Joe Biden la Geneva pentru a încerca o dezescaladare.

Putin nu pare încântat de propunere, cu atât mai puţin de stabilirea unei date. Liderul francez ajunge însă să-i smulgă un „acord de principiu”. „Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni”, îi transmite pe finalul conversaţiei Emmanuel Macron.

„Mulţumesc, domnule preşedinte”, conchide Putin în franceză. La scurt timp după, Palatul Elysée anunţa un viitor summit Biden-Putin, care nu a mai avut loc niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *