Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „consternat”, iar Uniunea Europeană a denunţat joi noile „atrocităţi” ale armatei ruse, după ce atacurile asupra oraşului Viniţa din centrul Ucrainei au provocat moartea a cel puţin 23 de persoane. Totodată, salvatorii ucraineni au anunţat joi seară că sunt și 29 dispăruţi, 71 de persoane spitalizate şi peste 100 de răniţi trataţi la faţa locului. Volodimir Zelenski a calificat atacul rusesc drept un „act terorist deschis” și a transmis comunității internaționale că Rusia a răpit peste 200.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei. Pe de altă parte, un general ucrainean susține că eliberarea Crimeei este inevitabilă, iar distrugerea podului peste Strâmtoarea Kerci este un pas necesar. Separat, 44 de localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei au fost eliberate, potrivit oficialilor regionali citați de presa de la Kiev.
Vezi și: Cum l-a salutat Joe Biden pe prințul conducător al Arabiei Saudite, țară pe care președintele SUA a numit-o stat „paria”
Ucraina anunţă că a primit sisteme lansatoare de rachete M270.
ACTUALIZARE 21:00 Ucraina a anunţat vineri seară că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă furnizat deja de Occident, transmit Reuters şi AFP.
„Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a scris pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, referindu-se la sistemele donate de SUA şi pe care armata ucraineană le-a folosit mai ales pentru a lovi depozite de muniţii ale forţelor ruse.
Exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu aproape 50% în luna iunie
ACTUALIZARE 16:44 Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut până la 2,5 milioane de tone în luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în luna mai, un avans de aproape 50%. Creșterea se datorează majorării exporturilor prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.
Ucraina este un mare furnizor mondial de cereale şi uleiuri vegetale şi, înainte de invazia rusească, exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o lună. Însă livrările au scăzut semnificativ în primăvara acestui an, în condiţiile în care Ucraina obişnuia să exporte cea mai mare parte din produsele sale agricole prin porturile de la Marea Neagră. Invazia rusească a forţat Ucraina să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată, pe la graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunăre.
„Începând din martie, am reuşit să ne creştem livrările prin porturile de la Dunăre cu până la un milion de tone”, a spus Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Putin l-a demis pe Rogozin de la conducerea Roscosmos. Ar putea coordona teritoriile din Ucraina ocupate de ruși
ACTUALIZARE 16:36 Președintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Dmitri Rogozin din funcția de director al Roscosmos, agenția spațială rusă, potrivit unui decret postat pe site-ul Kremlinului.
În locul lui a fost numit Iuri Borisov, care a fost până acum vicepremier. Acesta a preluat funcția de viceprim-ministru responsabil de Complexul Industrial Militar Rus în 2018, deținută până atunci de Rogozin.
Nu a fost anunțată oficial funcția pe care o va ocupa Rogozin de acum înainte. Site-ul de investigații Meduza citează însă surse potrvit cărora vocalul politician ar urma să lucreze în Administrația prezidențială a Rusiei și chiar că este unul dintre candidații la funcția de șef al Administrației prezidențiale.
Alte surse ale publicației au spus că ar putea deveni unul dintre supraveghetorii de la Kremlin ai republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk și ai teritoriilor din Ucraina ocupate de trupele ruse.
Bogdan Aurescu: Războiul din Ucraina trebuie să înceteze cât mai curând
ACTUALIZARE 16:10 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut un apel la încetarea războiului din Ucraina cât mai curând. Acesta face rău Ucrainei, Europei și, nu în ultimul rând, face rău Rusiei, a spus ministrul.
„Suntem afectaţi cu toţii de acest război care nu trebuie să uităm în niciun moment că trebuie să înceteze. Noi, în continuare, trebuie să cerem Federaţiei Ruse să înceteze acest război ilegal, nejustificat, neprovocat, ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei care face rău Ucrainei, care face rău regiunii, Europei, lumii întregi şi, nu în ultimul rând, face rău Rusiei. Prin urmare, şi astăzi apelul nostru pe care l-am pronunţat aici la Bucureşti a fost că războiul trebuie să înceteze cât mai curând”, a spus Aurescu, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, potrivit Agerpres.

Germania sprijină Ucraina financiar, economic, energetic, dar şi pe plan militar, a declarat, la rândul său, ministrul de Externe, Annalena Baerbock, care a coprezidat reuniunea de la Bucureşti alături de Bogdan Aurescu şi secretarul de stat francez pentru Dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale, Chrysoula Zacharopoulou.
Doi copii morți la Vinița au fost identificați. Unul era cu mama sa în clinică, celalalt își aștepta unchiul într-o mașină care a ars
ACTUALIZARE 15:50 Două cadavre ale unor copii morți în bombardamentul din Vinița au fost identificate, anunță autoritățile ucrainene. Este vorba despre doi băieți, în vârstă de 7 și 8 ani.
Potrivit presei ucrainene, unul dintre cei doi copii se afla cu mama sa în centrul medical care a fost distrus în bombardamentul rușilor, ambii fiind uciși, în timp ce al doilea copil își aștepta unchiul într-o mașină care a luat foc imediat după bombardament.
Ucraina cere arme cu o rază mai mare de acțiune. Ministrul ucrainean al apărării: Sper că vom avea o contraofensivă de succes
ACTUALIZARE 15:30 Ministrul ucrainean al apărării a declarat vineri că până la finalul acestui an este posibilă o contraofensivă ucraineană care să schimbe soarta războiului. Reznikov a cerut Occidentului mai multe arme, precum și rachete HIMARS cu o rază mai mare de acțiune: „Ucraina așteaptă să primească rachete HIMARS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri”.
„Sper că anul acesta vom vedea o campanie de contraofensivă și că va avea succes. Armele occidentale, în special HIMARS, au schimbat foarte mult situația de pe front”, a declarat acesta.