Rușii au atacat cu rachete orașul Odesa. Zelenski cere Europei să riposteze cu sancţiuni mai dure în „războiul gazului”

0
252
explozii

Rușii au atacat din nou cu rachete orașul port Odesa, marți dimineață, și au bombardat Nikolaev și Harkov. În Donețk, trupele ucrainene au lovit un depozit de petrol, ceea ce a provocat un incendiu major. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a cerut Europei să „răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor. 

Putin ar fi „umilit” dacă s-ar întâlni faţă în faţă cu Zelenski, spune un fost diplomat rus

ACTUALIZARE 10.10 Un fost diplomat de la Moscova, care a devenit unul dintre dezertorii ruși de rang înalt după ce a demisionat din funcţia sa de la Geneva, de „rușine” că Rusia a invadat Ucraina, a declarat că Vladimir Putin s-ar simți „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească față în față cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, motiv pentru care, cel mai probabil, nu o va face, relatează Euronews.

Boris Bondarev a fost diplomat de rang înalt la misiunea Rusiei din Geneva, în Elveţia, dar în luna mai a trimis un e-mail colegilor săi spunându-le că demisionează din funcţie pentru că niciodată nu s-a simţit atât de „ruşinat” de ţara sa cum s-a simţit după izbucnirea războiului.

Bondarev a declarat pentru Euronews că îi este „foarte clar” că Rusia „a depăşit graniţele raţiunii şi s-a scufundat într-un abis” şi asta a determinat decizia sa de a demisiona.

Rusia mută convoaie militare la Herson

ACTUALIZARE 9.30 Forțele armate ucrainene au transmis că au fost văzute convoaie cu echipamente militare deplasându-se prin Melitopol, în direcția Herson.

Primul convoi a trecut în jurul orei 10 luni dimineața, iar peste două ore, o coloană de tancuri și transportoare blindate a trecut prin Novopylypivka, potrivit sursei citate de The Guardian.

O a treia coloană a trecut pe lângă Novy Melitopol la ora 14:00, având sisteme de apărare aeriană Wasp.

Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei. Cine este generalul maior Halahan

ACTUALIZARE 8.55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar din estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei, relatează dpa.

Printr-un decret, Zelenski l-a demis pe Grigori Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko.

Generalul maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020.

Lupii nopții”, pe lista sancțiunilor UE. Cine sunt „Îngerii lui Putin”, banda de motocicliști pro-Kremlin

ACTUALIZARE 8.25  Uniunea Europeană a fost de acord să impună sancțiuni împotriva grupului de motocicliști „Lupii nopții”, cea mai cunoscută bandă de motocicliști din Rusia, ca parte a celor mai recente sancțiuni ale blocului pentru invadarea Ucrainei, scrie Financial Times, potrivit The Moscow Times.

„Lupii nopții” sunt faimoși pentru înclinațiile lor naționaliste, călătoriile provocatoare pro-Kremlin în Europa și legăturile cu președintele rus Vladimir Putin. Grupul se află sub sancțiunile Statelor Unite pentru că ar fi recrutat și sprijinit luptători separatiști din estul Ucrainei după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

Miniștrii de externe ai UE au decis săptămâna trecută să sancționeze banda de motocicliști, membrii acesteia fiind inclusi pe lista sancțiunilor europene, scrie FT.

Alexander Zaldostanov, liderul grupului, caruia i se spune „Chirurgul”, a declarat pentru Financial Times că sancțiunile UE „nu au nicio semnificație” pentru el.

„Dacă nu vom mai putea călători, atunci prietenii noștri, frații noștri vor veni în schimb aici, în Rusia”, a spus Zaldostanov în perspectiva că i se va interzice să conducă prin UE.

El și-a exprimat sprijinul pentru actuala invazie a Ucrainei de către Moscova, susținând că Rusia și Ucraina sunt „o singură țară… toate o Rusie unificată și indivizibilă”.

Ucrainenii chemați la război îi lasă pradă disperării pe patronii companiilor din Europa Centrală (Reuters)

ACTUALIZARE 8.20 Șantierele de construcții, liniile de asamblare ale fabricilor și depozitele din Europa Centrală au rămas fără oameni, după ce zeci de mii de ucraineni și-au părăsit locurile de muncă pentru a se întoarce acasă ca să lupte împotriva rușilor. Reuters a vorbit cu 14 directori de companii, reprezentanți ai unor firme de recrutare, ai unor organisme industriale și cu economiști din Polonia și Republica Cehă, care au declarat că plecarea muncitorilor ucraineni a dus la creșterea costurilor și la întârzieri în comenzile de producție și în lucrările de construcții.

Înainte de invazia rusă, ucrainenii reprezentau cel mai mare grup de lucrători străini din Europa Centrală. Polonia avea pe piața muncii 600.000 de muncitori ucraineni, iar Republica Cehă peste 200.000.

În ultimii zece ani, ucrainenii s-au îndreptat către Europa Centrală, atrași de salariile mai mari și ajutați de ridicarea vizelor. Au ocupat – în construcții, în sectorul auto și în industria grea – locuri de muncă refuzate de muncitorii locali, care erau nemulțumiți de salarii. Acum, mulți dintre acești muncitori ucraineni s-au întors acasă pentru a ajuta la efortul de război, agravând brusc deficitul de forță de muncă în industria europeană.

O asociație a patronatelor din Polonia, în care sunt reprezentate 19.000 de companii, a estimat că aproximativ 150.000 de muncitori ucraineni, în principal bărbați, au părăsit Polonia de la începutul războiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *