Aderarea României la Schengen. Anunțul lui Aurescu, după ce a vorbit cu șeful diplomației austriece

0
33
romania

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că i-a transmis omologului său austriac, Alexander Schallenberg, că este necesară „o foaie de parcurs clară” în privința aderării României la Schengen, blocată de Austria.

Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al AustrieiFoto: Tomas Tkacik-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aurescu a postat, pe Twitter, o fotografie în care apare alături de ministrul de Externe al Austriei, la Forumul Economic de la Davos, spunând că „este necesară o abordare constructivă, precum și o foaie de parcurs clară”, iar România este „pe deplin deschisă unui dialog constructiv pentru o soluție de aderare la Schengen”.

Tot joi, administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen, căruia i-a transmis că „votul negativ al acestei ţări pentru aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români”.

  • „Președintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, și nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală.
  • În cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum.

  • Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de Președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul direct și prioritar al țării noastre ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă și îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta”, a transmis Cotroceniul printr-un comunicat de presă.

În urma discuției cu președintele Van der Bellen, Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în 9 decembrie 2022, după votul prin care Austria a ținut România în afara Schengen.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

După votul din JAI din 8 decembrie, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *