Submersibilul dispărut în ocean cu un miliardar la bord, căutat de o armată. ”Dacă a lovit epava Titanicului, e catastrofal”

0
149

Operațiunile de căutare continuă în Oceanul Atlantic, unde un submersibil folosit pentru a duce turiștii să vadă epava Titanicului a dispărut pur și simplu.

UPDATE CNN a dezvăluit marți cine sunt patru din cei cinci bărbați aflați la bordul submersibilului dispărut în preajma epavei Titanicului. Pe lângă miliardarul britanic Hamish Harding, în submersibil era și Shahzada Dawood, șeful celebrului Institut SETI, de căutare a vieții extraterestre.

Deși autoritățile nu au identificat în mod public niciunul dintre cei cinci pasageri de la bordul submersibilului, familia, prietenii și companiile lor au început deja să distribuie diverse informații, oferind astfel o imagine mai clară asupra cui a fost în expediție.

Iată ce știm despre echipaj până acum:

Hamish Harding: Omul de afaceri și aventurier britanic e stabilit în Emiratele Arabe Unite. El deține o companie numită Action Aviation, care cumpără și vinde avioane, inclusiv mici avioane private de afaceri, și care a confirmat că se afla duminică la bordul submersibilului.

 

Harding a fost pasager al zborului spațial Blue Origin din iunie 2022 și unul dintre primii oameni care au călătorit cu Challenger Deep în Oceanul Pacific – cel mai adânc punct cunoscut de pe Pământ.

 

Paul-Henri Nargeolet: Harding a postat sâmbătă pe rețelele de socializare că scafandrul Nargeolet era programat să fie în excursia de duminică alături de el. CBC News a vorbit cu Larry Daley, un scafandru din St. John’s, care a confirmat că Nargeolet era în expediție. Nargeolet a condus mai multe expediții pe epava Titanicului și a supravegheat recuperarea multor artefacte din epavă, potrivit Grupului E/M, unde Nargeolet era director de cercetare subacvatică.

 

Shahzada și Sulaiman Dawood: Omul de afaceri pakistanez și fiul său se aflau și ei la bord, potrivit unui comunicat dat publicității marți de familie. Shahzada este administrator al celebrului Institut SETI, o organizație de cercetare din California, specializată în căutarea vieții extraterestre.

 

El este, de asemenea, vicepreședinte al Dawood Hercules Corporation, parte a Dawood Group, un conglomerat de diverse afaceri deținute de familie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

La bord se aflau 5 persoane. Printre ei, un miliardar britanic. Dacă sunt în viață, pasagerii ar mai avea oxigen pentru aproximativ 4 zile, estimează Paza de Coastă americană.

Au trecut mai bine de 24 de ore de când este căutat în Atlantic un submersibil dat dispărut în apropiere de epava Titanicului.

Zona din largul coastelor nord-americane e cercetată în amănunt de aeronave de supraveghere ale marinei americane și canadiene.

La operațiune participă inclusiv un submarin, dar și un avion foarte sofisticat, cu capacități de detectare subacvatică.

 

John W. Mauger, US Coast Guard: ”Căutările au loc la aproximativ 1.500 de kilometri est de Cape Cod, la o adâncime de aproape 4.000 de metri. Este o zonă izolată și este o provocare să cauți în zona respectivă„.

 

Spre deosebire de un submarin, un submersibil de acest fel are nevoie de o navă-mamă care să îl poată lansa și, ulterior, recupera din apă. Ambarcațiunea a pierdut contactul cu echipajul din adancuri la aproximativ o oră și 45 de minute de la ultima lansare.

 

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice: ”Este o operațiune foarte dificilă. Pe fundul mării, suprafața este foarte ondulată. Și Titanicul se află într-un șanț, în nisip, în jur sunt o mulțime de resturi„.

Submersibilul dispărut – de aproximativ 6 metri și jumătate lungime și cu o greutate de 10 tone – , aparține companiei OceanGate Expeditions.

”Submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală”

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice: „Este o situație îngrijorătoare și, cu trecerea timpului, devine și mai alarmantă. Există o variantă optimistă, și anume că s-a pierdut comunicarea cu cei de la suprafață. A avut loc o defecțiune, iar submersibilul continuă să opereze, dar, evident, nu mai are contact cu nava-mamă. Celălalt scenariu, mai pesimist, este că ar fi putut avea loc un accident, submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală„.

Printre cei 5 pasageri aflați la bord se află miliardarul britanic Hamish Harding. Despre ceilalți nu se cunosc momentan detalii, dar potrivit Pazei de Coastă americane, la bordul submersibilului se aflau un pilot și 4 așa-numiți „operatori de misiune”.

OceanGate Expeditions a început incursiunile spre epava Titanicului în 2021. La acea vreme, reprezentanții companiei declarau că, pe lângă arheologi și biologi marini, călătoriile vor include și turiști, care, pentru o astfel de plimbare inedită, plăteau 250.000 de dolari.

Pentru expediția care dura 8 zile, participanții erau nevoiți să semneze un contrat prin care își asumau riscurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *