Cum s-a întors împotriva lui Putin decizia de a-l lăsa pe Prigojin să recruteze din închisori mercenari Wagner

0
136

Printre mercenarii Grupului Wagner care au capturat sâmbătă orașul rus Rostov-pe-Don într-o rebeliune armată eșuată au fost cel puțin trei infractori condamnați, a arătat o analiză Reuters cu ajutorul unui software de recunoaștere facială și analizarea înregistrărilor instanței și a rețelelor sociale.

Aproape toți luptătorii care au luat parte la cea mai gravă amenințare la adresa puterii președintelui rus Vladimir Putin până în prezent aveau fețele acoperite și, prin urmare, nu au putut fi identificați.

Cu toate acestea, Reuters arată că unii dintre ei au fost anterior în închisoare, subliniind modul în care decizia Kremlinului de a-i permite lui Prigojin să recruteze mii de mercenari din închisorile din toată țara anul trecut a revenit să-l bântuie.

Luptătorii Wagner au preluat sâmbătă dimineața controlul asupra orașului Rostov pe Don, care găzduiește comandamentul militar rusesc din sud.

Apoi, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a ordonat oamenilor săi să mărșăluiască spre Moscova înainte ca aceștia să fie opriți și să fie întorși din drum din încercarea eșuată de a-l înlătura pe ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Mercenarii Wagner, printre ei foști prizonieri, luptă în Ucraina de când a început invazia pe scară largă din Ucraina, în special în orașul Bahmut, unde a avut loc cea mai sângeroasă bătălie de până acum, iar wagneriții au reușit o victorie rară în campania stagnantă a Rusiei.

Reuters a raportat anterior că mulți luptători care provin din rândurile deținuților și supraviețuiesc rămân extrem de loiali lui Prigojin, căruia îi datorează o a doua șansă la viață. Cei care supraviețuiesc șase luni în Ucraina sunt grațiați de Putin prin decret secret.

În cazul persoanelor identificate de Reuters la Rostov, această loialitate s-a extins la participarea la o revoltă și ridică semne de întrebare cu privire la ce vor face în continuare, când Putin încearcă să detensioneze criza.

Li s-a oferit posibilitatea de a alege între a pleca în Belarus pentru a se alătura lui Prigojin, care este în exil acolo, a se alătura armatei obișnuite sau a reveni la viața civilă.

Reuters a încercat să-i contacteze pe cei trei foști condamnați, dar niciunul dintre ei nu a răspuns la mesajele de pe rețelele de socializare.

Ministerul rus al Apărării, serviciul penal și Wagner nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta subiectul.

Cine sunt infractorii care au ocupat Rostov pe Don ca mercenari Wagner

Wagner s-a retras de la Rostov sâmbătă târziu, după ce președintele belarus Aleksandr Lukașenko a încheiat un acord cu Prigojin.

Unul dintre luptătorii Wagner care a părăsit orașul în acea noapte a fost Dmitri Cekov, în vârstă de 25 de ani, un localnic din Rostov care fusese condamnat de patru ori pentru furt și infracțiuni legate de droguri.

Făcea parte dintr-un echipaj Wagner care urca la bordul unui camion militar, gata să părăsească orașul, și singurul a cărui față era vizibilă în timp ce poza pentru reporteri și pentru localnicii care aplaudau.

Software-ul de recunoaștere facială l-a conectat pe bărbatul cu barbă din filmulețul obținut de Reuters de un cont de pe VKontakte, echivalentul Facebook al Rusiei, creat pe numele lui Dmitri Cekov.

Documentele legale consultate de Reuters au arătat că Dmitri Cekov a fost condamnat în total la șase ani și cinci luni pentru trei acuzații separate de către instanțele din Rostov din 2015.

El a primit cea mai recentă pedeapsă, de trei ani și patru luni, pentru deținere de droguri în ianuarie 2022.

O rudă apropiată care a vorbit sub rezerva anonimatului a confirmat reporterilor că acesta își ispășea pedeapsa în colonii penale, dar nu știa că s-a alăturat Wagner. Cu toate acestea, ruda a confirmat că este în poza arătată de Reuters.

Presa rusă a informat în septembrie anul trecut că Prigojin a vizitat închisorile din regiunea Rostov și a recrutat peste 1.000 de condamnați pentru compania de mercenari Wagner.

Într-o altă imagine din perioada ocupației Wagner din Rostov, publicată de agenția de presă de stat rusă TASS, Reuters l-a identificat cu ajutorul software-ului de recunoaștere facială pe Serghei Șirșov, în vârstă de 33 de ani, originar din orașul Saratov.

Pe VKontakte, fotografia de profil a lui Șirșov este o emblemă a Grupului Wagner.

Potrivit datelor disponibile public, Șirșov ispășea o pedeapsă în colonia penala nr. 10 de înaltă securitate din regiunea Saratov.

Presa locala a raportat ca Prigojin a vizitat colonia penala nr. 10 in octombrie 2022.

Un al treilea luptător Wagner fotografiat în Rostov a fost identificat de software-ul de recunoaștere facială drept Roman Iamalutdinov, originar din Krasnoiarsk, Siberia.

Potrivit documentelor juridice analizate de Reuters, Iamalutdinov, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la închisoare de cel puțin două ori din 2017, fiind condamnat pentru conducere în stare de ebrietate, furt de mașini și agresarea unui ofițer de poliție.

Într-un caz din 2020, Iamalutdinov era descris ca o persoană periculoasă care încălca regulile închisorii și i s-a ordonat mutarea într-o colonie mai strictă.

Reuters nu a putut confirma că Iamalutdinov se afla în închisoare atunci când Prigojin și-a început campania de recrutare pentru Wagner, iar ultimul său termen de închisoare înregistrat s-ar fi încheiat în 2021.

Cu toate acestea, documentele instanței ruse disponibile online nu sunt complete. Activista pentru drepturile prizonierilor, Olga Romanova, a spus că Prigojin a vizitat închisorile din regiunea Krasnoiarsk în octombrie și noiembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *