Zekenski le-a vorbit ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi

0
184

Volodimir Zekenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi, spunând că forţele ruseşti fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii ucraineni să înainteze în sud şi în est, unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă, scrie news.ro.

Pe de altă parte, Kievul rămâne vigilent la graniţa de nord, cu Belarusul, chiar dacă deocamdată nu există o ameninţare iminentă, le-a mai spus Zelenski compatrioţilor după o şedinţă cu şefii serviciilor de spionaj şi comandanţii armatei.

„Am avut o şedinţă foarte detaliată cu şeful Statului Major, axată în primul rând pe linia frontului, pe situaţia în toate domeniile-cheie de acţiune – atât apărarea împotriva atacurilor ruseşti, cât şi paşii noştri activi înainte. Ca întotdeauna la Statul Major, au existat rapoarte de la comandanţii noştri: şeful Statului Major, comandanţii zonelor operaţionale şi, de asemenea, ministrul afacerilor Interne, şeful Poliţiei de Frontieră.

A existat un raport important al şefului serviciului de informaţii al Apărării din Ucraina, (Kirilo) Budanov, cu privire la situaţia din Belarus – monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă acolo în ceea ce priveşte securitatea. Până în prezent, nu există ameninţări pe scară largă. Toată atenţia noastră se concentrează pe linia frontului”, a declarat Zelenski.

Amenințarea din nord

Kievul se teme de un atac surpriză dinspre nord, în condiţiile în care controfensiva ucraineană se desfăşoară în sud şi est. Vladimir Putin a mutat de curând în Belarus arme nucleare tactice. Tot în Belarus s-au refugiat mercenarii Wagner, care ar fi început să se antrenze cu armata acestei ţări de pe teritoriul căreia a fost iniţiată invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

„Trebuie să înţelegem cu toţii foarte clar – cât mai clar posibil – că forţele ruseşti din ţinuturile noastre din sud şi est fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii noştri. Şi fiecare o mie de metri de avans, fiecare succes al fiecărei brigăzi de luptă merită recunoştinţă.

Toţi cei care merg la asalt, toţi cei care resping atacurile inamicului, sunt de aplaudat şi sunt recunoscător fiecăruia dintre soldaţii noştri!”, a spus preşedintele ucrainean, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană declanşată luna trecută merge într-un ritm greoi, mai încet decât era de prevăzut.

„Săptămâna aceasta nu am terminat încă activitatea internaţională planificată. Vor avea loc negocieri importante pentru Ucraina. Şi ne pregătim deja pentru următoarele săptămâni. Nu ne vom reduce activitatea internaţională nici măcar pentru o singură zi, în special în ceea ce priveşte formula de pace, garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său spre NATO şi acordurile cu partenerii privind armele pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. Pregătim, de asemenea, noi decizii ale NSDC (consiliul naţional de securitate şi apărare – n.r.) privind sancţiuni”, a anunţat Zelenski.

În condiţiile în care Ucraina vrea să se alăture rapid NATO după încheierea războiului, preşedintele a subliniat că interoperabilitatea cu forţele aliate presupune pregătirea adecvată încă din şcolile militare şi a cerut adaptarea programelor în consecinţă. „Toată experienţa soldaţilor noştri, toate competenţele ucrainenilor în război, noua noastră experienţă de apărare împărtăşită cu partenerii noştri – toate acestea trebuie integrate în educaţia militară ucraineană actualizată.

Este clar că acest sector la nivel de stat merită o actualizare semnificativă. Şi este foarte important ca cei care ne apără efectiv ţara şi care îi pregătesc deja pe apărătorii noştri să fie implicaţi în discuţiile privind o astfel de actualizare”, a cerut Zelenski.

„Ucraina a devenit o forţă globală. Şi ar trebui să devină o forţă pentru dezvoltarea globală. Sunt sigur că o va face. Glorie tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Mulţumesc fiecărei persoane care ne apără ţara!”, şi-a încheiat Zelenski discursul adresat, ca în fiecare seară, compatrioţilor pe care îi informează despre ce s-a întâmplat în cursul zilei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *