Incendiul din Hawaii omoară 6 oameni și distruge casele din Maui

0
329

Un incendiu devastator a mistuit în miezul nopții de miercuri insula hawaiiană Maui, reducând o mare parte dintr-un oraș istoric la cenușă și obligând oamenii să sară în ocean pentru a fugi de flăcări. Cel puțin șase persoane au murit, zeci au fost rănite și 271 de structuri au fost deteriorate sau distruse.

Vezi și: Incendiu la o locomotivă pe ruta Ploiești-București

Incendiile au continuat să ardă și miercuri după-amiază, alimentate de vânturi puternice generate de uraganul Dora, care trecea la sud de insulele hawaiiane. Autoritățile se temeau că numărul deceselor ar putea crește.

Cât de rău a fost incendiul

„Este o zi profund sumbră,” a spus primarul Mauiului, Richard Bissen. „Gravitatea pierderii oricărei vieți este tragică. În timp ce ne alăturăm familiilor lor în durerea lor, oferim rugăciuni pentru alinare în acest timp inconsolabil.”

Fumul și flăcările umplu cerul din apropierea Lahaina Bypass în Maui, Hawaii, marți. Zeke Kalua/County of Maui via AP

Pe măsură ce vânturile au diminuat într-o anumită măsură, unele aeronave au reluat zborurile, permițând piloților să vadă întreaga amploare a devastării. Zborurile deasupra orașului costier Lahaina efectuate de Patrula Aeriană Civilă a Statelor Unite și de Departamentul de Pompieri din Maui au arătat amploarea pierderilor, a spus Mahina Martin, un purtător de cuvânt al Comitatului Maui.

Imaginile aeriene au arătat zeci de case și afaceri în Lahaina distruse, inclusiv pe Front Street, un loc preferat pentru turiști să facă cumpărături și să ia masa. Hațurile de moloz fumegau înalte lângă malul apei, bărci în port erau arse, iar fumul gri se ridica deasupra scheletelor fără frunze ale copacilor arși.

„Este înfricoșător. Am zburat aici timp de 52 de ani și nu am văzut nimic care să se apropie de asta,” a spus Richard Olsten, un pilot de elicopter pentru o companie de tururi. „Am avut lacrimi în ochi, ceilalți piloți de la bord și mecanicii, și eu.”

Guvernatoarea interimară Sylvia Luke a spus că flăcările „au distrus comunități” și a îndemnat călătorii să stea departe.

„Acesta nu este un loc sigur,” a spus ea.

Autoritățile din Maui au îndemnat vizitatorii să părăsească Lahaina, iar insula organiza o „evacuare masivă cu autobuzul” miercuri după-amiază pentru a duce oamenii direct la aeroport, potrivit unei actualizări a comitatului.

O femeie evacuează un cal pe lângă o echipă a Comitatului Maui care lucrează pentru curățarea unui drum de resturile purtate de vânt în zona amenințată de incendiu din Kula, marți.

Vestul Mauiului a rămas fără servicii de telefonie mobilă sau fixă sau electricitate, a declarat comitatul.

Cauza exactă a incendiului nu a putut fi determinată, dar mai mulți factori, inclusiv vânturi puternice, umiditate scăzută și vegetație uscată, au contribuit probabil, a declarat general-maior Kenneth Hara, adjunct al generalului Hawaii State Department of Defense. Experții au spus de asemenea că schimbările climatice cresc probabilitatea unor condiții meteo mai extreme.

„Schimbările climatice în multe părți ale lumii cresc uscăciunea vegetației, în mare măsură din cauza temperaturilor mai ridicate,” a spus Erica Fleishman, director al Institutului de Cercetare asupra Schimbărilor Climatice din Oregon la Universitatea de Stat Oregon. „Chiar dacă aveți aceeași cantitate de precipitații, dacă aveți temperaturi mai ridicate, lucrurile se usucă mai repede.”

Conflagrația impulsată de vânt a lovit zona cu o viteză și o ferocitate alarmantă, trecând prin intersecții și sărind peste clădiri din lemn din centrul orașului Lahaina, care datează din secolul al XVIII-lea și este înscris în Registrul Național al Locurilor Istorice.

„A fost apocaliptic, din ce au explicat ei,” a spus Tiare Lawrence despre cei 14 verișori și unchi care au fugit din oraș și au căutat adăpost la ea acasă în Pukalani, la est de Lahaina.

Locuitorul din Lahaina, Keʻeaumoku Kapu, lega obiectele pierdute în vânt la centrul cultural pe care îl conduce în Lahaina când soția lui a apărut marți după-amiază și i-a spus că trebuie să evacueze. „Chiar în acel moment, lucrurile au devenit nebune, vântul a început să se intensifice,” a spus Kapu, care a adăugat că au ieșit „la limita timpului.”

Fumul se împrăștie pe versantul vulcanului Haleakala din Maui, Hawaii, în timp ce un incendiu arde în regiunea înaltă a Mauiului, marți.

La două blocuri distanță au văzut focul și fumul învolburat. Kapu, soția lui și un prieten au sărit în camioneta lui de teren. „Până ne-am întors, clădirea noastră era în flăcări,” a spus el.

Sursă npr

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *