Președintele Statelor Unite cere înființatea unui stat palestinian

0
116

Statele Unite văd ca singură soluție de stingere a conflictului din Fâșia Gaza înființarea unui stat palestinian, dar susțin eradicarea grupării Hamas, a declarat președintele Joe Biden. SUA nu recunosc în prezent Palestina ca stat.

Statele Unite susțin crearea unui stat palestinian, despre care președintele Joe Biden a declarat că ”trebuie să existe o cale”.

Declarația celui mai puternic om al lumii vine în contextul în care SUA nu recunosc, la această dată, Palestina ca stat și a dus dintotdeauna un lobby puternic printre aliații săi împotriva entității statale palestiniene.

Joe Biden a numit atacurile Hamas asupra Israelului drept ”barbarism pur” în emisiunea ”60 Minutes” de pe CBS și a spus că această grupare trebuie eradicată, dar a cerut, în același timp, crearea unui stat palestinian.

Biden a preluat astfel soluția celor două state distincte- Israel și Palestina, dar a recunoscut că nu există nicio cale pentru asta în acest moment. Președintele SUA a condamnat din nou atacul surpriză al Jamas împotriva Israelului de pe 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morți, după ultimele date actualizate.

Trebuie să comunicăm lumii: acest lucru este critic. Acesta nu este nici măcar un comportament uman. Este barbarie pură„, a spus Biden.

Președintele american a mai spus că Hamas trebuie eradicat, după ce prezentatorul ”60 Minutes”, Scott Pelley, l-a întrebat dacă crede că grupul ar trebui „eliminat în totalitate”.

România recunoaște statul Palestina pe baza unei decizii luate de Nicolae Ceaușescu în 1972

 

Da, da”, a răspuns Biden. „Dar trebuie să existe și o autoritate palestiniană. Trebuie să existe o cale către un stat palestinian”.

 

Președintele a adus astfel în discuție „soluția celor două state” – o propunere care prevede existența a două state independente pentru Israel și, respectiv, Palestina.

Totuși, Biden a recunoscut că Israelul nu va fi deschis acum la o astfel de soluție, după atacurile de săptămâna trecută, adăugând însă că el crede că Israelul „înțelege că o parte semnificativă a poporului palestinian nu împărtășește opiniile Hamas și Hezbollah”.

Palestina este un stat cu recunoaștere internațională limitată, cu statul de observator nemembru al Organizației Națiunilor Unite din 2012. Palestina este recunoscută de 96 de țări, printre care și România, unul dintre puținele state UE care o recunosc, iar asta pe baza unei decizii luate de Nicolae Ceaușescu în 1972.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *