Exporturile chinezești încep să scadă

0
184

Exporturile chinezești au scăzut peste așteptări în luna martie, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri, un nou semnal al redresării dificile a celei de-a doua economii mondiale, transmite agenția AFP.

În martie, vânzările chinezești de bunuri și servicii destinate exportului au scăzut cu 7,5% față de anul precedent, potrivit cifrelor în dolari publicate de vămile chineze.

Importurile au fost, de asemenea, pe roșu, în scădere cu 1,9% de la an la an.

Aceste cifre sunt mai proaste decât cele prognozate de analiștii intervievați de Bloomberg, care se așteptau la o scădere a exporturilor cu 1,9% și la o creștere a importurilor cu 1%.

Scăderea exporturilor se datorează „în mare parte faptului că în luna martie a acestui an au fost cu două zile lucrătoare mai puțin, comparativ cu luna martie a anului trecut”, a comentat economistul Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management.

Însă, pe ansamblul trimestrului, comparația este mai pozitivă, subliniază el, primul trimestru înregistrând o creștere de 1,5% în ritm anual, față de o rată de -1,2% în ultimul trimestru din 2023.

Amenințarea recesiunii în Europa, combinată cu inflația ridicată, a contribuit la slăbirea cererii internaționale pentru produsele chinezești.

Tensiunile geopolitice cu Statele Unite și dorința unor țări occidentale de a-și reduce dependența față de China sau de a-și diversifica lanțurile de aprovizionare explică, de asemenea, aceste dificultăți.

Revenirea economică mult așteptată după pandemia Covid la sfârșitul anului 2022 a fost de scurtă durată și mai puțin robustă decât se aștepta. Ea este acum îngreunată de un climat economic incert care deprimă cheltuielile gospodăriilor, în timp ce o criză imobiliară și un șomaj ridicat în rândul tinerilor apasă asupra puterii de cumpărare.

China a stabilit un obiectiv de creștere economică de „aproximativ 5%” în acest an, una dintre cele mai scăzute rate ale țării din ultimele decenii.

Sursă G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *