Din ianuarie 2015 – mai multe controale pe piața de polistiren

0
281

Din ianuarie 2015 membrii ROMEPS vor introduce marcaje suplimentare pe baxurile de polistiren pentru certificarea calității 

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS a ajuns să reprezinte peste 80% din piața de polistiren expandat, odată cu afilierea a 13 producători și a Asociației Plastics Europe la această organizație. Companiile nou venite în asociație sunt Adeplast, Bico Industries, Congips, Euroconf Impex, Firos, Masterplast, Mindo și Onebrand. Noii membri se alătură companiilor deja existente în ROMEPS (Arcon, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor și Isopor), în promovarea polistirenului expandat (EPS) de calitate superioară pentru construcții. De asemenea, ROMEPS mai are în analiză alte cereri de la companii care vor să adere la programele asociației. Cifra de afaceri cumulată a companiilor din ROMEPS este de peste 160 milioane euro, iar capacitatea totală de producție este de peste 6.5 milioane de metri cubi de polistiren pe an.

Odată cu consolidarea noii structuri asociative se vor promova și implementa în piață produse de calitate superioară, care vor crește eficiența lucrărilor de termoizolații și durabilitatea acestora.

Membrii ROMEPS au hotărât ca, începând cu luna ianuarie 2015, să inscripționeze pe eticheta produselor din EPS informații suplimentare care se referă la densitatea polistirenului expandat destinat aplicațiilor din construcții si a domeniului de utilizare, respectiv polistiren expandat pentru interior sau pentru exterior. De asemenea, în concordanță cu creșterea necesității de reducere a costurilor cu încălzirea, membrii asociației vor realiza creșteri ale densităților polistirenului expandat destinat izolațiilor termice. Această măsură adoptată de ROMEPS va avea ca rezultat un upgrade calitativ în ceea ce privește termoizolația cu polistiren expandat. Astfel, constructorii și beneficiarii finali trebuie să cunoască faptul că, pentru termoizolațiile exterioare, singurele tipuri recomandate de polistiren expandat sunt doar EPS 70 și EPS 80. În plus, toate ambalajele de polistiren expandat certificat de Asociație vor purta o siglă cu mențiunea – “CALITATE CERTIFICATĂ ROMEPS”.

Piața de polistiren expandat a înregistrat in primele 9 luni ale anului 2014 o creștere ușoară de până în 5% față de anul trecut, iar această tendință s-ar putea menține și până la sfârșitul anului, dacă condițiile meteo o vor permite și dacă nu vor surveni evenimente economice negative majore.

Reprezentanții ROMEPS consideră că piața ar fi putut crește semnificativ în acest an, însă lipsa investițiilor statului și neatragerea fondurilor europene pentru termoizolații i-au marcat puternic evoluția. Potențialul de creștere al pieței este mare, dacă luăm în considerare necesitatea izolării atâtor blocuri care nu sunt în standardele de eficiență impuse de vremurile în care trăim. Mai mult, sectorul eficientizării energetice a clădirilor este marcat de o nouă constrângere și anume Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului UE privind eficiența energetică, așa numita Directivă 20/20/20”, care precizează că până în anul 2020 statele Uniunii Europene trebuie să-și diminueze cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră, să își crească cu 20% eficiența energetică și să-și producă 20% din energie din surse regenerabile. Toate acestea demonstrează încă o dată potențialul de creștere al pieței în care activăm, ajunsă anul trecut la un nivel de aproximativ 100 milioane de euro, reprezentând trei milioane de metri cubi de polistiren expandat. Creșterea ușoară a pieței din acest an se datorează în principal cererilor din zona privată, dar și eficientizării producției prin investițiile realizate de companiile din domeniu în tehnologii de producție de ultimă generație.

Pe lângă promovarea standardelor ridicate de calitate în piață, ROMEPS susține inițierea unui parteneriat cu autoritățile statului din domeniul construcțiilor în vederea eliminării din piață a produselor care nu respectă normele și care produc deservicii consumatorilor. Acest proces va fi suținut și de către Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din Europa – EUMEPS, la care ROMEPS este afiliată și de Plastics Europe, singura asociație a producătorilor de stiren (materii prime pentru industria producătorilor de EPS).

În acest sens, ROMEPS a dezvoltat programul “Quality Control” prin care asociația va preleva periodic mostre de polistiren expandat din piață și le va transmite la analiză către un laborator independent. Dacă rezultatele testelor nu sunt conforme cu mențiunile de pe eticheta produsului, atunci producătorii sunt atenționați, iar autoritățile de control ale statului sunt sesizate. Activitatea de control a ROMEPS se va intensifica începând cu anul viitor, probele fiind prelevate din piață de la toți producătorii, atât membri ai ROMEPS, cât și ne-membri.

Despre ROMEPS

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România s-a înfiinţat în anul 2004, din 2011 activând sub denumirea ROMEPS (Romanian Manufactures of Expanded Polystyrene). Misiunea ROMEPS este aceea de a promova pe piaţa din România un standard înalt de calitate pentru producătorii de polistiren expandat și este deschisă tuturor companiilor de profil care se aliniază acestor standarde. Membrii actuali în Asociaţie sunt: Plastics Europe, Adeplast, Arcon, Austrotherm, Bico Industries, Congips, Euroconf Impex, Firos, Hirsch Porozell, Isopor, Masterplast, Mindo, Onebrand, Swisspor. Cifra de afaceri cumulată a companiilor din ROMEPS este de peste 160 mil euro, iar capacitatea totală de producție este de peste 6.5 milioane de metri cubi de polistiren expandat pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *