Dan Petrescu la Campionatul Mondial STIHL Timbersports

0
154

Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne – STIHL Timbersports va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni în Poznan Polonia. Țara noastră va fi reprezentată în mod tradițional de o echipă formată din 5 atleți, desemnați în urma campionatului național desfășurat în iunie. “Sperăm că vineri 13 va fi cu noroc pentru echipa noastră, când ne vom confrunta cu cei mai puternici tăietori de lemne la nivel mondial. Suntem în formă și ne bazăm pe un rezultat bun. În echipă avem și un new entry, în persoana lui Szilard Cser. În vârstă de doar 19 ani, Szilard o performat excelent până acum la competițiile internaționale de rookies și a obținut un rezultat peste aștepări la naționale”, declară Botond Nagy, coordonatorul echipei naționale STIHL Timbersports.

Lotul României va fi format din Dan Petrescu, Botond Nagy, Csongor Nagy, Szilard Cser și Ionel Mariniță. Dan Petrescu ne va reprezenta și la probele de individual care vor avea loc în a doua zi a campionatului, pe 14 noiembrie. Dan Petrescu are 30 ani și a câștigat anul acesta pentru a doua oară titlul de Campion Național.

Campionatul va fi redat pe live streaming

Cei care doresc să vadă cât de pricepuți sunt băieții noștri la mânuit topoare, o pot face online. În cele două zile, competiția va fi transmisă în direct, începând cu ora 20.00 (ora României) pe site-ul oficial STIHL Timbersports.

Link pentru live: http://www.stihl-timbersports.de/livestream.aspx.

Campionatul mondial STIHL Timbersports este la a 11 ediție, iar disciplina sportivă a împlinit 30 de ani. La mondialele de la Poznan vor participa mai mult de 100 de atleți, din peste 20 de țări, iar în ceea ce privește spectatorii, organizatorii se așteaptă la peste 7000.

Probele de concurs la care se vor întrece participanţii la mondiale sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime. La competiția individuală, la probele menționate mai sus se adaugă una dintre cele mai spectaculoase încercări şi anume Tăiere cu “Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul care taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde va fi mânuit la Poznan de Dan Petrescu.

Echipamente

Toporul.

Fabricat dintr-un oţel special, toporul este lucrat manual, cântăreşte aproximativ 2.5-3 kg şi are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiţie. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Preţul unui topor de competiţie pornește de la 300 Euro si poate ajunge si la 800 Euro. Atleţii menţin şi ascut topoarele lor foarte frecvent.

Super-motoferăstrăul. Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul.

Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unităţi sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiţii sportive, întrucât necesită un efort uriaş şi putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Cântăreşte aproximativ 27 kg şi învârte lanţul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiţia minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul.

Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinţii lungi de 10 cm sunt lucraţi manual. El cântăreşte aproximativ 5 kg şi preţul de pornire este 1.500 Euro. La o lungime de 2m, este numai potrivit pentru o competiţie sportivă.

Motoferăstrăul MS 661.

Motoferăstrăul MS 661 este un model standard STIHL. Cu o putere de 7.3 cp şi capacitate de 91.6 cc, cântăreşte 7.4 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul.

Plopul este esenţa de lemn folosită în Europa în cadrul competiţiilor STIHL®TIMBERSPORTS® iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecţionat în conformitate cu reguli bine stabilite. Pentru a asigura şanse egale participanţilor, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la acelaşi diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat şi depozitat în condiţii de climă speciale pentru a păstra calităţile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor şi recordurilor la nivel internaţional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiţii este reciclat după evenimente.

dan-petrescu-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *