Israel este în conflic cu ONU

0
61

Israelul continuă să reacționeze furios la declarațiile secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres și spune că este nevoie ca ONU să primească o lecție din această cauză.

Scandalul a pornit marți seară după ce Gutteres a spus „că atacurile Hamas nu au venit din senin” și că este foarte îngrijorat de „încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris discursul lui Guterres drept „șocant”. „Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu este a noastră”, a scris pe Twitter el, cerându-i demisia.

Erdan a revenit cu noi declarații miercuri dimineață, la radioul armatei israeliene și a spus că țara va refuza vizele oficialilor ONU.

„A venit timpul să le dăm o lecție”

„Din cauza declarațiilor sale, vom refuza să eliberăm vize reprezentanților ONU. Am refuzat deja o viză pentru subsecretarul general pentru afaceri umanitare Martin Griffiths”, a declarat Erdan pentru Radio Armata.

„A venit timpul să le dăm o lecție”, a adăugat el.

Israelul continuă astfel să rămână în conflict deschis cu ONU, chiar dacă Guterres și-a nuanțat poziția peste noapte într-o postare pe platforma X.

„Nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”, a scris el pe rețeaua de socializare, adăugând însă că „aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Israelul a cerut încă de marți demisia imediată a lui Gutteres din funcția de secretar general al ONU, iar ministrul de externe Eli Cohen și-a anulat întâlnirea pe care trebuia să o aibă cu Gutteres marți seară.

„Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie nu mai există loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie să fie ștearsă de pe fața pământului!” a spus Cohen.

Israelul este în conflict și cu agențiile ONU

Israelul este în conflict nu numai cu liderul ONU, ci și cu agențiile Națiunilor Unite.

Agenția ONU care oferă ajutor civililor palestinieni din Fâșia Gaza, UNRWA, a avertizat pe platforma X că va trebui să oprească operațiunile miercuri seară dacă nu va primi combustibil, iar armata israeliană i-a răspuns să ceară de la Hamas.

Armata israeliană a reacționat, tot pe plaforma X, cu o imagine ce ar arăta rezervoare de combustibil din enclava palestiniană.

„Acestea conțin mai mult de 500.000 de litri de combustibil. Întrebați-i pe cei de la Hamas dacă puteți primi și voi”, se spune în postare.

Consiliul de Securitate dezbate rezoluția privind încetarea ostilităților

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va dezbate și vota miercuri o rezoluție înaintată de Brazilia care solicită o încetare a focului din motive umanitare în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a permite accesul de ajutoare în Fâșia Gaza.

Se așteaptă ca apoi acest Consiliu să discute – la cererea Emiratelor Arabe Unite și a Rusiei – despre explozia de la un spital din Gaza care a ucis sute de persoane, potrivit unor diplomați citați de Reuters.

Trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a acuzat forțele israeliene pentru „masacrul” de la spital, cerând o încetare imediată a focului. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a emis un comunicat în care acuză gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic pentru atac.

Sursă HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *