Niciun militar român nu va fi trimis în Ucraina. Ce rol va avea România în acordul de armistițiu Rusia-Ucraina. Ilie Bolojan, anunț despre deciziile luate la summitul statelor europene care sprijină Ucraina

0
129

România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului în Marea Neagră pentru că este o zonă strategică pentru statul român, a declarat Ilie Bolojan la finalul sumitului de la Paris la care a participat miercuri alături de lideri din 31 de state.

Președintele interimar a reiterat, cu ocazia unei declarații de presă susținută la finalul summitului, că România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. „Un alt subiect discutat îl reprezintă forțele de garantare a păcii. România nu va trimite niciun militar român în Ucraina”, a declrat Bolojan.

Întrebat despre o posibilă creștere a numărului de soldați străini prezenți pe teritoriul României, președintele interimar „a spus că este posibil să se discute de o creștere numerică a forțelor NATO care sunt pe flancul estic, decizia care poate fi luată după summitul NATO din iunie”.

Principalele declarații susținute de Ilie Bolojan:

  • S-a finalizat reuniunea pentru pace convocată în vederea construirii unei păci robuste pentru Ucraina și Europa.
  • A fost prezentatul acordul din Marea Neagră. Țările salută acest acord, dar constantăm că Ucraina a fost de acord ca acordul să fie extins nu doar pentru Marea Neagră, ci și terestru și aerian. Din păcate nu s-a ajuns la acest acord. Rusia nu a acceptat aceste condiții. Teoria că unii vor pace și alții război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat la negocieri. Țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijunul pentru Ucraina și întărirea flancului estic.

„România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului”

  • Întrucât Marea Neagră este o zonă strategică pentru România, România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului. Vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat. O zonă sigură la Marea Neagră este un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea zonei.
  • Un alt punct important a fost cu coordonarea cu SUA în problemele privind asigurarea păcii în Ucraina. Această coordonare este foarte importantă pentru că ține de ceea ce ține până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor ca un factor de descurajare a Rusiei și măsuri post-ajungere la un acord în așa fel încât să existe garanții suficient de puternice pentru că acordul nu este doar o fază temporată între 2 războaie ci o pace robustă.
  • Un alt subiect discutat îl reprezintă forțele de garantare a păcii. România nu va trimite niciun militar român în Ucraina.
  • Tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și pe teritoriul României. Vom participa ca stare de tranzit la aceste discuții.
  • Un alt punct a fost creșterea capabilităților miltare, o continuare a discuțiile de la Consiliul European. România are un grup de lucru, a fost o primă întâlnire săptămâna trecută.
  • Concluzia reuniunii de astăzi a fost cea de acțiuni unitare, de angajament pe securitate și acțiune coordonată împreună cu SUA.

„Este posibil să se discute de o creștere numerică a forțelor NATO”

Sesiune de întrebări

Am putea vedea mai mulți militari NATO pe teritoriul României? În cazul în care se va ajunge la pace, țările NATO iau în calcul să apere Ucraina dacă este atacată?

  • Da, este posibil să se discute de o creștere numerică a forțelor NATO care sunt pe flancul estic, decizia care poate fi luată după summitul NATO din iunie. Legat de garanții nu s-a discutat în reuniunea de astăzi. Neavând un astfel de acord și nefiind în apropierea lui, urmează ca în perioadă următoare să se clarifice acest aspect.

Luați în calcul trimitea unui însărcinat special care să discute cu SUA?

  • Sunt 2 ministre care au lucrat pentru Visa Waiver: MAE și MAI. Vor lucra pentru a stabili aspecte care țin de suspendarea aderării la Visa Waiver.

Emmanuel Macron a anunțat o nouă formă de sprijin pentru Ucraina. Ați văzut disponibilitatea și din partea altor state?

  • Aproape toate țările UE, cu excepția uneia sau două, vor respecta ce s-a decis la Consiliul European. Sumele care revin fiecărui stat au fost confirmate. Asta nu înseamnă că statele care nu sunt UE nu vor acorda sume suplimentare.

Ce putem face pentru a îmbunătăți infrastructura pentru a fi un hub logistic?

  • Toate proiectele noastre de infrastructură sunt lucruri care vor fi continuare. Sunt pe diferite finanțări. Ce este important este să continuăm proiectele pentru că sunt ca niște artere care asigură un tranzit civil. Ar fi bine dacă le putem include pe bugetul care ține de apărare.

„Dacă critici oameni în public nu faci decât să le știrbești capacitatea de a face performanță”

Premierul Ciolacu și-a exprimat nemulțumirea privind prestația ministrului Emil Hurezeanu. Cum comentați prestația domnului Huruzeanu și dacă considerați că trebuie să facă un pas în spate?

  • Eu nu am o experiență de ani de zile în a administra poziții naționale, dar am o experiență de peste 20 de ani în administrația locală. Am învățat că dacă critici oamenii care trebuie să te ajute să faci performanță, în public nu faci decât să le știrbești capacitatea de a face performanță. Dacă am avut probleme, am preferat să ne analizez și cât am fost convins că trebuie o schimbare am făcut. Dar nu am discutat public pentru că nu mă ajută la nimic. Regulilele de management și bună guvernare sunt cam aceleași. Avem deja destul de multe probleme, dacă ne amputăm capacitatea de a acționa nu cred că ne ajută.

Care va fi rolul României pentru a garanta siguranța Ucrainei?

  • Vom participa la grupurile de lucru care se vor forma, pe partea de MApN, Stat Major pentru monitorizarea respectării acordului de pace în Marea Neagră unde avem un interes strategic. Vom participa la grupul de lucru care se va forma pe partea de garantare a păcii pentru a vedea în ce măsură din punct de vedere logistic România are un rol.

Ați evocat necesitatea unei coordonări cu SUA pentru pace, ați luat în calcul schimbarea opiniei administrației de la Washington?

  • În afara dă suișurile și coborâșurile dialogului Europa – SUA, cred că este în interes obținerea unei păci durabile, ca Europa și SUA să se coordoneze în această privință. Va exista și sperăm să existe cât mai repede situația post-conflict. Alinierea Europa – SUA începe o capacitate mai mare de asigurare că pacea va fi respectată. Nu e o problemă de dorință ci de necesitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Pentru a aproba comentariul dumneavoastră, vă rog să efectuaţi următorul calcul: *